Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami

4.49 (283 ocen)

Puszyste i lekko wilgotne ciasto niczym puch. A brzoskwinie soczyste ulepszają to tak cudowne i proste ciasto. Jedno z najbardziej lubianych i szybko znikających ciast w domu.

Składniki:

  • - 430 g. mąki
    - 1 szkl. cukru
    - 4 jaja
    - 3/4 szkl. oleju
    - 300 ml. jogurtu naturalnego
    - kilka kropel aromatu waniliowego
    - 1 cukier waniliowy
    - 1 czubata łyżka proszku do pieczenia
    - 1 puszka brzoskwiń
    - cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.49 (283 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto jogurtowe Desery

Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brzoskwinie odsączyć. Pokroić w kostkę. Sok przelać do szklanki, będzie potrzebny do nasączenia ciasta.
  • 2. Jaja ubić z cukrem, cukrem waniliowym przez ok 10 min. na wysokich obrotach, na białą i puszystą masę. Dodać aromat. Ciągle miksując na małych obrotach dodawać stopniowo jogurt a następnie olej. Odstawiamy mikser. Do masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać, rozcierać masę szpatułką. Tak długo, aż nie będzie grudek. Przelać na wyłożoną pergaminem blachę 25x30 cm. Ułożyć brzoskwinie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni/ 50 min. Sprawdzić patyczkiem. Jeżeli jest suchy ciasto wyciągamy. Nasączyć sokiem z brzoskwiń ( 4 łyżki ). Odstawiamy do wystygnięcia i posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Brzoskwinie w puszce Jogurt naturalny

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Sprawdź przepis na ciasto jogurtowe ze śliwkami!

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować