Ciasto jamajka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt
Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier,
Potem dodajemy żółtka . Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, proszek budyniowy, kakao,miksujemy do połączenia składników
Biszkopt studzimy, a potem przecinamy na dwa blaty.
Poncz do spodniego blatu.
Wodę mieszamy z sokiem cytrynowym, słodzimy wg uznania, ale starajmy się jednak by poncz był kwaskowaty.
Spodni blat biszkoptu, ponczujemy wcześniej przygotowaną mieszanką.
Potem smarujemy cienką warstwą dżemu.
Galaretki wsypujemy do większego garnuszka, zalewamy 4 szklankami (1 litrem) gorącej wody, mieszamy , odstawiamy do momentu kiedy zaczną mocno tężeć.
Z wymienionej w składnikach jednej cytryny wyciskamy sok.
Dopiero kiedy widzimy, że galaretka zaczyna mieć konsystencję gęstego kisielu bierzemy się za banany.
Obieramy je, przecinamy wzdłuż na pół, układamy na cieście, dokładnie smarujemy sokiem z cytryny (by nie ściemniały).
Galaretkę wykładamy delikatnie na owoce, następnie wstawiamy ciasto do lodówki do całkowitego zastygnięcia galaretki.
Krem straciatella.-Żelatynę dokładnie rozprowadzamy w gorącej wodzie, odstawiamy do ostygnięcia do temperatury pokojowej (jednak ma być wciąż płynna).Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na pół sztywno, wsypujemy cukier, krótko miksujemy. Do ostudzonej żelatyny dodajemy 1 łyżeczkę masy śmietanowej, mieszamy, po czym jednym ruchem wlewamy ją do całości kremu i natychmiast miksujemy . Wsypujemy posypkę lub starkowaną czekoladę, mieszamy delikatnie łyżką
Krem straciatella rozprowadzamy na galaretce.
Potem na krem delikatnie układamy wierzchni blat biszkoptu i z dużym wyczuciem dociskamy go do kremu.
Nawilżamy wierzch ciasta. Całość wkładamy do lodówki na około godzinkę.
Po tym czasie do miski przekładamy zimny serek mascarpone, wlewamy zimną kremówkę, miksujemy na najwyższych obrotach do zgęstnienia kremu (nastąpi to szybciutko!), potem wsypujemy cukier puder i miksujemy bardzo króciutko, może z 5 sekund.
Krem rozprowadzamy na cieście.
Komentarze