Ciasto Jamajka

4.5 (157 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób

Orzeźwiające, bardzo smaczne ciasto

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • • biszkopt:
    • 6 jaj (M)
    • szczypta soli do białek
    • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
    • 3/4 szklanki cukru
    • 2 płaskie łyżki ciemnego kakao
    • 1 budyń czekoladowy bez cukru (40 gramowy)
    • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    • • poncz na spód:
    • 3 łyżki soku z cytryny
    • 7 - 8 łyżek zimnej przegotowanej wody
    • cukier do smaku
    • 4 kopiaste łyżki kwaśnego dżemu lub konfitury
    • 7 - 8 średnich bananów (dojrzałych, ale bez brązowych kropeczek)
    • sok z 1 średniej cytryny
    • 3 paczuszki galaretki cytrynowej
    • • masa śmietankowa straciatella:
    • 0,4 litra śmietanki kremówki 30%
    • 2 płaskie łyżki cukru pudru
    • 50 gramów posypki cukrowej o smaku czekoladowym lub grubo startej czekolady gorzkiej
    • 1 łyżka żelatyny (z górką) + 1/3 szklanki gorącej wody
    • • poncz na blat wierzchni:
    • 3 łyżki soku z cytryny
    • 7 - 8 łyżek zimnej przegotowanej wody
    • cukier do smaku
    • • masa mascarpone:
    • 250 gramów mascarpone
    • 150 gramów śmietanki kremówki 30%
    • 1 kopiasta łyżka cukru pudru
    • • dodatkowo:
    • starta czekolada lub płatki gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto jamajka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt
    Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier,
    Potem dodajemy żółtka . Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, proszek budyniowy, kakao,miksujemy do połączenia składników
    Biszkopt studzimy, a potem przecinamy na dwa blaty.
    Poncz do spodniego blatu.
    Wodę mieszamy z sokiem cytrynowym, słodzimy wg uznania, ale starajmy się jednak by poncz był kwaskowaty.
    Spodni blat biszkoptu, ponczujemy wcześniej przygotowaną mieszanką.
    Potem smarujemy cienką warstwą dżemu.
    Galaretki wsypujemy do większego garnuszka, zalewamy 4 szklankami (1 litrem) gorącej wody, mieszamy , odstawiamy do momentu kiedy zaczną mocno tężeć.
    Z wymienionej w składnikach jednej cytryny wyciskamy sok.
    Dopiero kiedy widzimy, że galaretka zaczyna mieć konsystencję gęstego kisielu bierzemy się za banany.
    Obieramy je, przecinamy wzdłuż na pół, układamy na cieście, dokładnie smarujemy sokiem z cytryny (by nie ściemniały).
    Galaretkę wykładamy delikatnie na owoce, następnie wstawiamy ciasto do lodówki do całkowitego zastygnięcia galaretki.
    Krem straciatella.-Żelatynę dokładnie rozprowadzamy w gorącej wodzie, odstawiamy do ostygnięcia do temperatury pokojowej (jednak ma być wciąż płynna).Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na pół sztywno, wsypujemy cukier, krótko miksujemy. Do ostudzonej żelatyny dodajemy 1 łyżeczkę masy śmietanowej, mieszamy, po czym jednym ruchem wlewamy ją do całości kremu i natychmiast miksujemy . Wsypujemy posypkę lub starkowaną czekoladę, mieszamy delikatnie łyżką
    Krem straciatella rozprowadzamy na galaretce.
    Potem na krem delikatnie układamy wierzchni blat biszkoptu i z dużym wyczuciem dociskamy go do kremu.
    Nawilżamy wierzch ciasta. Całość wkładamy do lodówki na około godzinkę.
    Po tym czasie do miski przekładamy zimny serek mascarpone, wlewamy zimną kremówkę, miksujemy na najwyższych obrotach do zgęstnienia kremu (nastąpi to szybciutko!), potem wsypujemy cukier puder i miksujemy bardzo króciutko, może z 5 sekund.
    Krem rozprowadzamy na cieście.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować