Ciasto jagodowe z mascarpone

0 (0 ocen)

U mnie ciągle jagodowo !Pyszne ciasto z kremowym mascarpone i jagodami.

Składniki:

  • Składniki : (w temperaturze pokojowej)

    300g miękkiego masła
    2 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    6 jajek
    1 1/3 szklanki cukru
    220g serka mascarpone
    1 opakowanie budyniu waniliowego
    jagody
    masło i bułka tarta (do posmarowania formy)

Ciasto jagodowe z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Formę wysmaruj masłem i posyp bułką tartą.
    Jagody opłukaj, osusz ręcznikiem papierowym i posyp mąką.
    Masło utrzyj na puszystą masę. Partiami wsypuj cukier nie przerywając miksowania. Po kolei dodawaj kolejny składnik, kiedy ostatni się połączy - serek, po jednym jajku oraz mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i budyniem. 3/4 ciasta wlej do formy ułóż jagody i przykryj pozostałą częścią ciasta. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 45-50minut w temperaturze 180 stopni.(po 30 minutach włączyłam termoobieg)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy