Ciasto jabłkowo - śliwkowe na biszkoptowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier, następnie żółtka oraz obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Tak przygotowaną masę wylewamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Studzimy.
2.Śliwki drylujemy, jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kawałki. Owoce zasypujemy cukrem i miksujemy blenderem na mus. Podgrzewamy na wolnym ogniu, a gdy mus będzie już gorący, ściągamy z ognia, wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy. Zalewamy biszkopt i studzimy.
3.Mleko wlewamy do wysokiego naczynia, miksujemy, dodając bitą śmietanę oraz śmietan-fix, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wykładamy na ciasto, a przed podaniem posypujemy startą czekoladą.
Porady
Biszkopt można zalać ciepłą masą, by był wilgotny lub zimną, tężejącą.
Komentarze