Ciasto jabłkowo - śliwkowe na biszkoptowym spodzie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne, delikatne ciasto, na co dzień lub od święta.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    2 jajka
    1/3 szklanki cukru
    1/3 szklanki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżeczki kakao

    Masa owocowa:
    2 jabłka
    ok. 300 g śliwek węgierek
    2 łyżki cukru
    galaretka agrestowa

    Pianka:
    bita śmietana
    150 ml mleka
    śmietan-fix
    tarta czekolada deserowa do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto jabłkowo - śliwkowe na biszkoptowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier, następnie żółtka oraz obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Tak przygotowaną masę wylewamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Studzimy.
  • 2. Śliwki drylujemy, jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kawałki. Owoce zasypujemy cukrem i miksujemy blenderem na mus. Podgrzewamy na wolnym ogniu, a gdy mus będzie już gorący, ściągamy z ognia, wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy. Zalewamy biszkopt i studzimy.
  • 3. Mleko wlewamy do wysokiego naczynia, miksujemy, dodając bitą śmietanę oraz śmietan-fix, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wykładamy na ciasto, a przed podaniem posypujemy startą czekoladą.

Porady

Biszkopt można zalać ciepłą masą, by był wilgotny lub zimną, tężejącą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować