Ciasto jabłkowo-orzechowe z pysznym kremem

4.5 (200 ocen)

Smaczny wypiek jesienny. Jabłka i orzechy włoskie, to owoce, których teraz jesienią mamy pod dostatkiem - świeżutkie i chrupiące, warto przygotowywać z nimi rozmaite ciasta.

Składniki:

  • CIASTO:
    5 jajek
    szklanka cukru
    szklanka mąki pszennej
    łyzeczka proszku do pieczenia
    2 łyzki kakao

    + likier amaretto do nasączenia

    NADZIENIE OWOCOWE:
    8 sztuk dużych jabłek
    pół szklanki cukru

    MASA:
    kostka margaryny Palmy z murzynkiem
    pół litra mleka
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 żółtka
    pół szklanki cukru

    POLEWA:
    2 łyzki kakao
    1 łyzeczka masła
    1 łyżeczka cukru
    trochę wody

    ok. 35 orzechów włoskich do ułożenia na polewie
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto jabłkowo-orzechowe z pysznym kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielamy żółtka od białek. Do bialek dodajemy szklanke cukru i ubijamy na puch mikserem. Dodajemy zółtka i dalej ubijamy. Wsypujemy przesiana szklanke mąki, proszek do pieczenia i kakao. Mieszamy recznie drewnianą łyzka. Pieczemy w 180 stopniach 12-15 minut na blaszce 30cm x 26 cm. Ostudzamy. Przecinamy ciasto na pół.
    Możemy upiec również od razu na dwóch osobnych blaszkach, by nie przecinać ciasta na pół.
    Ciasto nasączamy likierem amaretto rozrobionym z wodą (pół filiżanki likieru, 2 łyzki wody).
  • jabłka 2. Jabłka obieramy, KROIMY W DROBNĄ KOSTKĘ i prażymy razem z pół szklanki cukru na patelni teflonowej itp. Po uprazeniu odlewamy ewentulanie powstały sok.
    Ja dzisiaj uzyłam do ciasta słodkie jabłka odmiany malinówka, które po uprażeniu w ogóle nie miały soku.
  • 3. Z pół litra mleka odlwamy szklanke mleka i mieszamy w niej 2 łyzki maki ziemniaczanej, 2 łyzki mąki pszennej oraz dwa zóltka. Pozostale mleko gotujemy z pół szklanki cukru i na gotujące mleko wlewamy urobiony "proszek budyniowy". Ostudzamy. Zimny budyń miksujemy z kostką margaryny Palma z murzynkiem.
  • 4. Na pierwszą czesc ciasta nakładamy jeszcze ciepłe uprazone jabłka. Przyklepujemy. Na jabłka nakladamy mase budyniową. Przykrywamy druga czescia ciasta. Polewamy polewa (zagotowujemy kakao, maslo , cukier i wode). Wierzch ciasta posypujemy orzechami.

Porady

Jeśli nie mamy margaryny - możemy użyc masła.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Margaryna Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować