konkurs2010ppTo ciasto dzięki wspaniałym kolorom zawsze robi furorę wśród znajomych i rodziny. Każdy prosi o przepis. Jest to moje popisowe ciasto, piekę je zawsze na święta i inne uroczystości.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
- jajka: 4 sztuki
- cukier kryształ: 1 szklanka
- mąka pszenna: 1 szklanka
- proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
Ciasto jabłkowo-jogurtowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier oraz żółtka, miksujemy jeszcze chwilę na najniższych obrotach. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy, aby składniki ciasta się połączyły. Wylewamy na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę, pieczemy 25-30 minut w temp. 180*C.
Masa jabłkowa: jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy cukier i prażymy na małym ogniu pod przykryciem. Pod koniec prażenia dodajemy suche niebieskie galaretki, dokładnie mieszamy i jeszcze smażymy 5-10 minut bez przykrycia. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklance wody, przestudzoną wlewamy do masy jabłkowej.
Masa jogurtowa: żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklance wody. Następnie jogurt łączymy z galaretkami rubinowymi za pomocą miksera. Pod koniec wlewamy przestudzoną żelatynę, dokładnie mieszamy.
Bita śmietana: żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklance wody, odstawiamy do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy przestudzoną żelatynę, mieszamy.
Ułożenie ciasta: biszkopt-masa jabłkowa-okrągłe biszkopty-masa jogurtowa-bita śmietana kładziona za pomocą szprycy.
Komentarze