Ciasto jabłkowo-jogurtowe

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

konkurs2010ppTo ciasto dzięki wspaniałym kolorom zawsze robi furorę wśród znajomych i rodziny. Każdy prosi o przepis. Jest to moje popisowe ciasto, piekę je zawsze na święta i inne uroczystości.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - jajka: 4 sztuki
    - cukier kryształ: 1 szklanka
    - mąka pszenna: 1 szklanka
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka

    - jabłka: 1 kilogram
    - galaretka niebieska: 2 sztuki
    - cukier kryształ: 1 łyżka
    - Żelatyna: 1 łyżka
    - woda: 0.25 szklanki

    - jogurt truskawkowy: 1 litr
    - galaretka rubinowa: 2 sztuki
    - Żelatyna: 1 łyżka
    - woda: 0.25 szklanki

    - śmietana 36%: 0.5 litra
    - Żelatyna: 2 łyżki
    - woda: 0.33 szklanki
    - cukier puder: 4 łyżki

    - BISZKOPTY OKRĄGŁE: 250 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto jabłkowo-jogurtowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier oraz żółtka, miksujemy jeszcze chwilę na najniższych obrotach. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy, aby składniki ciasta się połączyły. Wylewamy na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę, pieczemy 25-30 minut w temp. 180*C.
    Masa jabłkowa: jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy cukier i prażymy na małym ogniu pod przykryciem. Pod koniec prażenia dodajemy suche niebieskie galaretki, dokładnie mieszamy i jeszcze smażymy 5-10 minut bez przykrycia. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklance wody, przestudzoną wlewamy do masy jabłkowej.
    Masa jogurtowa: żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklance wody. Następnie jogurt łączymy z galaretkami rubinowymi za pomocą miksera. Pod koniec wlewamy przestudzoną żelatynę, dokładnie mieszamy.
    Bita śmietana: żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklance wody, odstawiamy do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy przestudzoną żelatynę, mieszamy.
    Ułożenie ciasta: biszkopt-masa jabłkowa-okrągłe biszkopty-masa jogurtowa-bita śmietana kładziona za pomocą szprycy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować