• CIASTO JABŁKOWO -BUDYNIOWE NA KRUCHYM CIEŚCIE

    Dodane przez: Babcia Tereska

  • Przepis mam od znajomej z NK. Trochę zmieniłam. Ciasto bardzo dobre.

  • Zdjęcia i filmy dodane przez innych użytkowników

    Składniki

    ciasto kruche:
    -250 g.masła
    -1 szklanka cukru
    -3 żółtka
    -3 łyżki kwaśnej śmietany
    -1 cukier waniliowy
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -1/2 kg.mąki

    masa budyniowa
    -1 i 1/2 l.mleka
    -8 łyżki cukru
    -4 budynie waniliowe

    dodatkowo
    -(1-2) kg jabłek

    -puder cukier do posypania

  • Sposób przygotowania

    1.
    ciasto - krok 1

    ciasto-Zmiksować masło z cukrem, żółtkami i śmietaną.Przesiać mąkę z proszkiem, wymieszać łyżką potem zmiksować na gruby żwirek.Czwartą część odsypać na kruszonkę. Resztę zagnieść i wylepić blaszkę 23x36.

    2.
    jabłka - krok 2

    Jabłka obieram i kroje na części i układam jedno obok drugiego.

    3.
    budyń - krok 3

    Ugotować budyń i zalać jabłka.

    4.
    kruszonka - krok 4

    Następnie tą druga cześć ciasta rozkruszyć na budyniu.

    5.
    po upieczeniu - krok 5

    Piec w 175 * ok. 50 min.Albo piec w 200-220 C około 20-30 minut. Pamiętać że każdy piekarnik może piec inaczej.

    6.
    cukier puder - krok 6

    Zimne ciasto posypujemy cukrem pudrem.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    slodkie_zycie, sezonowe_przysmaki, ciasto jabłkowo-budyniowe na kruchym cieście
  • Polecamy:

  • dodaj komentarz 11 komentarzy
    • Aninka88
      2013-09-18T22:06:55+02:00 Aninka88
      robiłam ostatnio podobne ciasto - tartaletki ze śliwkami i budyniem, pycha ;)
    • Babcia Tereska
      2013-09-18T22:32:14+02:00 Babcia Tereska
      Zgadam się, pycha.
    • Marta Ryżek-Kalkowska
      2014-09-29T21:15:14+02:00 Marta Ryżek-Kalkowska
      Teresko polecam twój przepis ,bo ciasto bardzo smaczne :) tak chodziło za mną budyniowe i poszperałam u ciebie,znalazłam,zrobiłam i ...zjadłam :) ale nie całe haha
      Szybki,tani i smaczny,a to najważniejsze.
    • Marta Ryżek-Kalkowska
      2014-09-29T21:19:18+02:00 Marta Ryżek-Kalkowska
      Dodam tylko,że piekłam w 180 stopniach w piekarniku elektrycznym i około 40 minut. Jednak każdy piekarnik piecze inaczej.
    • Babcia Tereska
      2014-09-29T22:46:27+02:00 Babcia Tereska
      Dziękuję Martuniu, jak miło że upiekłaś to ciasto. To przepis od znajomej z NK myślę, że ja nie piekłam w 200 *. Przeważnie wszystko piekę w 180*. Ale po sobotnim moim jogurtowcem widzę, że piekarnik mi już tak mocno nie piecze. Niby się upiekł, a spód był blady. Żeby mi piec nie myślał wysiąść ODPUKAĆ. Martuniu dziękuję ślicznie, to rzeczywiście jest prosty przepis..:)
    • Marta Ryżek-Kalkowska
      2014-09-29T23:09:32+02:00 Marta Ryżek-Kalkowska
      Ja bardzo lubię takie proste i smaczne przepisy :)
      Tereniu ja gdybym piekła w takiej temp.jaka jest podana to bym spaliła ciasto,ale koleżanka może piekła w piekarniku gazowym,a tam tak sie piecze w takich temp.
      Najważniejsze,że ci piekarnik wypieka i moim zdaniem to dobrze ,że jest jasny spód ,a nie ciemny.
    • Babcia Tereska
      2014-09-29T23:19:22+02:00 Babcia Tereska
      Też lubię takie proste ciasta. Myślę, że te jasne blaszki, gorzej pieką. Mam 4 stare czarne, specjalnie do kołaczy śląskich albo ciastek. To w nich takie drożdżowe z nadzieniem i kruszonką piekę 30 min. w 180*. Te jasne mam nowsze i nieraz się przekonałam, że muszę dłużej piec. :)))
    • Marta Ryżek-Kalkowska
      2014-09-29T23:23:43+02:00 Marta Ryżek-Kalkowska
      Możliwe,że tak jest z blaszkami, ja mam wszystkie srebrne więc pieką tak samo.
    • Babcia Tereska
      2014-09-29T23:42:37+02:00 Babcia Tereska
      Mam różne, jasne i czarne i to na pewno innego czasu potrzebują w pieczeniu. Pa Martuniu, dobranoc.:)))
    • Gość
      2015-10-12T16:45:50+02:00 gość IP: 79.191.*.*
      czy moze mi pani napisac co oznacza 11/2 i 11/4 litra mleka?
    • Babcia Tereska
      2015-10-12T20:07:02+02:00 Babcia Tereska
      Gościu, dziękuję za czujność. To mój stary przepis, w komputerze miałam odgraniczone 1 i 1/2(kreseczka była pozioma), było od razu jasne. Poprawiłam, dziękuję i pozdrawiam.:)))

Dodane przez: Babcia Tereska

Babcia Tereska 471

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2013-09-18T22:03:04+02:00


Sprawdź książki z tym przepisem

Zobacz, kto poleca ten przepis

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »