• CIASTO JABŁKOWO -BUDYNIOWE NA KRUCHYM CIEŚCIE

    Dodane przez: Babcia Tereska

  • Przepis mam od znajomej z NK. Ciasto bardzo dobre.

  • Składniki

    Ciasto kruche:
    25 dag.margaryny
    1 szklanka cukru kryształu
    3 żółtka
    3 łyżki kwaśnej śmietany
    1 cukier waniliowy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 kg.maki

    Masa budyniowa
    11/2l.mleka
    4 łyżki cukru
    4 budynie zółte

    Dodatkowo
    1-2 kg jabłek
    puder cukier do posypania

  • Sposób przygotowania

    1.

    Na stolnice wysypać make.Zmieszać z proszki do pieczenia. Dodać margarynę i posiekać nożem. Cukier utrzeć z żółtkami i dodać do maki. Dodać śmietanę i lekko zarobi ciasto. Ciasto podzielić na pol i na około 1 godziny do lodówki. Jedna cześć ciasta rozwałkujemy na wielkość formy /23x36/ Ja podsypuje ciasto maka i jak mam rozwałkowane na wielkość formy nawijam ciasto na wałek i do formy. Następnie robię dziurki widelcem na całym cieście.

    2.

    Jabłka obieram i kroje na 8 części i układam miejsce w miejsc jedno obok drugiego. Tak ze cale ciasto musi być przykryte jabłkami./kupuje średniej wielkości jabłka/

    3.

    /Na to gotuje budyń i zalewam tym ciepłym budyniem te jabłka. Biorę około 11/4 litra mleka zagotowuje dodając cukier a w reszcie mleka rozmiesza budyń i wlewam do gotującego mleka.

    4.
    ciasto w przekroju - krok 4

    Następnie ta druga cześć ciasta rozwałkuje i znowu nawijam na wałek i rozwałkuje na ten ciepły budyń przykrywając cale ciasto i nakłuć widelcem. Piec temperatura 200-220C i Piczemy20-30 minut. Cieple ciasto posypujemy grubo puder cukrem.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    slodkie_zycie, sezonowe_przysmaki, CIASTO JABŁKOWO -BUDYNIOWE NA KRUCHYM CIEŚCIE
  • 2 komentarze

Dodane przez: Babcia Tereska

Babcia Tereska 295

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2013-09-18T22:03:04+02:00

569 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »