• CIASTO JABŁKOWO -BUDYNIOWE NA KRUCHYM CIEŚCIE

    Dodane przez: Babcia Tereska

  • Przepis mam od znajomej z NK. Ciasto bardzo dobre.

    Zdjęcia i filmy dodane przez innych użytkowników

    Składniki

    Ciasto kruche:
    25 dag.margaryny
    1 szklanka cukru kryształu
    3 żółtka
    3 łyżki kwaśnej śmietany
    1 cukier waniliowy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 kg.maki

    Masa budyniowa
    11/2l.mleka
    4 łyżki cukru
    4 budynie zółte

    Dodatkowo
    1-2 kg jabłek
    puder cukier do posypania

  • Sposób przygotowania

    1.

    Na stolnice wysypać make.Zmieszać z proszki do pieczenia. Dodać margarynę i posiekać nożem. Cukier utrzeć z żółtkami i dodać do maki. Dodać śmietanę i lekko zarobi ciasto. Ciasto podzielić na pol i na około 1 godziny do lodówki. Jedna cześć ciasta rozwałkujemy na wielkość formy /23x36/ Ja podsypuje ciasto maka i jak mam rozwałkowane na wielkość formy nawijam ciasto na wałek i do formy. Następnie robię dziurki widelcem na całym cieście.

    2.

    Jabłka obieram i kroje na 8 części i układam miejsce w miejsc jedno obok drugiego. Tak ze cale ciasto musi być przykryte jabłkami./kupuje średniej wielkości jabłka/

    3.

    /Na to gotuje budyń i zalewam tym ciepłym budyniem te jabłka. Biorę około 11/4 litra mleka zagotowuje dodając cukier a w reszcie mleka rozmiesza budyń i wlewam do gotującego mleka.

    4.
    ciasto w przekroju - krok 4

    Następnie ta druga cześć ciasta rozwałkuje i znowu nawijam na wałek i rozwałkuje na ten ciepły budyń przykrywając cale ciasto i nakłuć widelcem. Piec temperatura 200-220C i Piczemy20-30 minut. Cieple ciasto posypujemy grubo puder cukrem.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    slodkie_zycie, sezonowe_przysmaki, CIASTO JABŁKOWO -BUDYNIOWE NA KRUCHYM CIEŚCIE
  • 9 komentarzy
    • Aninka88
      2013-09-18T22:06:55+02:00 Aninka88
      robiłam ostatnio podobne ciasto - tartaletki ze śliwkami i budyniem, pycha ;)
    • Babcia Tereska
      2013-09-18T22:32:14+02:00 Babcia Tereska
      Zgadam się, pycha.
    • Marta Ryżek-Kalkowska
      2014-09-29T21:15:14+02:00 Marta Ryżek-Kalkowska
      Teresko polecam twój przepis ,bo ciasto bardzo smaczne :) tak chodziło za mną budyniowe i poszperałam u ciebie,znalazłam,zrobiłam i ...zjadłam :) ale nie całe haha
      Szybki,tani i smaczny,a to najważniejsze.
    • Marta Ryżek-Kalkowska
      2014-09-29T21:19:18+02:00 Marta Ryżek-Kalkowska
      Dodam tylko,że piekłam w 180 stopniach w piekarniku elektrycznym i około 40 minut. Jednak każdy piekarnik piecze inaczej.
    • Babcia Tereska
      2014-09-29T22:46:27+02:00 Babcia Tereska
      Dziękuję Martuniu, jak miło że upiekłaś to ciasto. To przepis od znajomej z NK myślę, że ja nie piekłam w 200 *. Przeważnie wszystko piekę w 180*. Ale po sobotnim moim jogurtowcem widzę, że piekarnik mi już tak mocno nie piecze. Niby się upiekł, a spód był blady. Żeby mi piec nie myślał wysiąść ODPUKAĆ. Martuniu dziękuję ślicznie, to rzeczywiście jest prosty przepis..:)
    • Marta Ryżek-Kalkowska
      2014-09-29T23:09:32+02:00 Marta Ryżek-Kalkowska
      Ja bardzo lubię takie proste i smaczne przepisy :)
      Tereniu ja gdybym piekła w takiej temp.jaka jest podana to bym spaliła ciasto,ale koleżanka może piekła w piekarniku gazowym,a tam tak sie piecze w takich temp.
      Najważniejsze,że ci piekarnik wypieka i moim zdaniem to dobrze ,że jest jasny spód ,a nie ciemny.
    • Babcia Tereska
      2014-09-29T23:19:22+02:00 Babcia Tereska
      Też lubię takie proste ciasta. Myślę, że te jasne blaszki, gorzej pieką. Mam 4 stare czarne, specjalnie do kołaczy śląskich albo ciastek. To w nich takie drożdżowe z nadzieniem i kruszonką piekę 30 min. w 180*. Te jasne mam nowsze i nieraz się przekonałam, że muszę dłużej piec. :)))
    • Marta Ryżek-Kalkowska
      2014-09-29T23:23:43+02:00 Marta Ryżek-Kalkowska
      Możliwe,że tak jest z blaszkami, ja mam wszystkie srebrne więc pieką tak samo.
    • Babcia Tereska
      2014-09-29T23:42:37+02:00 Babcia Tereska
      Mam różne, jasne i czarne i to na pewno innego czasu potrzebują w pieczeniu. Pa Martuniu, dobranoc.:)))

Dodane przez: Babcia Tereska

Babcia Tereska 325

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2013-09-18T22:03:04+02:00

839 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Zobacz, kto poleca ten przepis

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »