Ciasto jabłkowo-budyniowe

4.95 (160 ocen)

Przepis na to ciasto jest u mnie w domu od lat. Idealne ciasto do kawy.

Składniki:

  • 4 szkl mąki
    3 jajka
    20 dag cukru
    1 cukier waniliowy
    kostka margaryny
    4 łyżeczki proszku do pieczenia

    1l mleka
    2 budynie śmietankowe

    50 dag jabłek

    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.95 (160 ocen)

Ciasto jabłkowo-budyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę posiekać z mąką i proszkiem, dodać jajka rozbełtane z cukrami i zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na godzinę. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną rozwałkować i ułożyć na blaszkę (24x36cm) posmarowaną masłem. Nakłuć widelcem.
  • 2. Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu. Jabłka obrać i pokroić w ósemki. Ułożyć na cieście. Zalać gorącym budyniem. Drugą połowę ciasta poskubać i rozsypać na budyń. Piec w temperaturze 170 stopni do zarumienienia (przez ok pól godziny).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować