Ciasto jabłkowo-budyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki ciasta wyłożyć na stolnicę, posiekać nożem i zagnieść ciasto, które następnie schłodzić w lodówce przez 30 min. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować i wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st i podpiekać przez 10 min. W tym czasie ugotować budyń z podanyh składników oraz przygotować jabłka. Jabłka obrać i pokroić w kostkę, a następnie wymieszać z cynamonem oraz kaszą manną. Jabłka wyłożyć na podpieczony spód, na to wyłożyć budyń i przykryć drugą częścią ciasta. Całość wstawić do piekarnika i piec w temp. 180 st przez ok. 40 min. Po upieczeniu ciasto pozostawić w blaszce do całkowitego wystudzenia, a następnie polać je białą polewą lub posypać cukrem pudrem.
Komentarze