Ciasto jabłkowo-budyniowe

4.5 (193 ocen)

  • 60 min

kruche ciasto jabłkowo-budyniowe, które z białą czekoladową polewą smakuje wspaniale, aż ciężko skończyć na jednym kawałku :-)

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    53 dag mąki
    20 dag margaryny
    10 dag cukru pudru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 żółtka
    1 łyżka śmietany

    Masa budyniowa:
    2 budynie śmietankowe
    10 dag cukru
    700 ml mleka


    Dodatkowo:
    4-5 jabłek
    1 łyżka cynamonu
    4 łyzki kaszy manny
    biała polewa
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto jabłkowo-budyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki ciasta wyłożyć na stolnicę, posiekać nożem i zagnieść ciasto, które następnie schłodzić w lodówce przez 30 min. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować i wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st i podpiekać przez 10 min. W tym czasie ugotować budyń z podanyh składników oraz przygotować jabłka. Jabłka obrać i pokroić w kostkę, a następnie wymieszać z cynamonem oraz kaszą manną. Jabłka wyłożyć na podpieczony spód, na to wyłożyć budyń i przykryć drugą częścią ciasta. Całość wstawić do piekarnika i piec w temp. 180 st przez ok. 40 min. Po upieczeniu ciasto pozostawić w blaszce do całkowitego wystudzenia, a następnie polać je białą polewą lub posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować