Ciasto jabłkowe z migdałami zanurzonymi w karmelu

0 (0 ocen)

Klasyczna szarlotka jest pyszna, ale czasami warto ją trochę odmienić

Składniki:

  • Ciasto : 40 dkg mąki, szczypta soli, łyżeczka proszku do pieczenia, 20 dkg zimnego masła, 12 i 1/2 dkg cukru, 2 jajka

    Masa jabłkowa : 1 i 3/4 kg jabłek, 3 łyżki soku z cytryny, 450 klarownego soku jabłkowego, 12 i 1/2 dkg cukru, laska cynamonu, 2 budynie waniliowe ( na pół litra mleka ), 75 g rodzynek, 25 g płatków migdałowych, 6 łyżek " Calvadosu "

    Dodatkowo : 3 dkg bułki tartej, jajko, łyżka kremówki, 12 i 1/2 dkg cukru pudru, łyżka soku z cytryny, 25 g płatków migdałowych, 25 dkg cukru, plastry jabłek do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto jabłkowe z migdałami zanurzonymi w karmelu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać zimne masło i razem posiekać nożem. Dodać jajka oraz szczyptę soli i wszystko zagnieść na gładkie ciasto. Ciasto przykryć i na 30 minut wstawić do lodówki.

    Jabłka obrać, przekroić na ćwiartki, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kawałki, a następnie skropić sokiem z cytryny. Cukier stopić na karmel. Dodać 300 ml soku jabłkowego, pokrojone jabłka oraz cynamon i wszystko razem dusić pod przykryciem przez 8 minut. Wyjąć laskę cynamonu. Budynie rozrobić w pozostałym soku jabłkowym, dodając do gotującej się masy i, cały czas mieszając, gotować minutę.
    Następnie dodać rodzynki, płatki migdałowe oraz " Calvados "i wszystko razem dokładnie wymieszać.

    Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i 2/3, na blacie posypanym mąką, rozwałkować na okrąg o średnicy 32 cm, a następnie wyłożyć nim natłuszczoną tortownicę, podciągając brzegi ciasta do góry. Spód ciasta ponakłuwać widelcem i posypać bułką tartą, a następnie wyłożyć przygotowaną masę jabłkową. Żółtko dokładnie wymieszać z kremówką i posmarować brzegi ciasta. Pozostałe ciasto rozwałkować na placek o średnicy wielkości tortownicy, ponakłuwać widelcem i położyć na musie jabłkowym. Wierzch ciasta posmarować pozostałym żółtkiem z kremówką i widelcem przejechać dookoła, aby powstał wzorek. Tak przygotowane ciasto piec przez 50 minut w temperaturze 200 stopni, ostudzić.

    Cukier puder dokładnie utrzeć z białkiem i z sokiem z cytryny. Tak przygotowanym lukrem posmarować ciasto i odstawić do zastygnięcia. Płatki migdałowe uprażyć na patelni, na złoto - brązowy kolor, posypać cukrem i skarmelizować. Następnie wsypać na folię posmarowaną olejem i pozostawić do zastygnięcia. Przed podaniem ciasto udekorować migdałami w karmeku i plasterkami jabłka.

Porady

Użyć tortownicy o średnicy 26 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować