Ciasto herbaciane z bakaliami

4.5 (148 ocen)

Prosty, pyszny placek na co dzień i od święta. Bogato nasączony bakaliami w herbacie, wilgotny, aromatyczny. Polecam :)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżki cukru waniliowego z cynamonem
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    pół szklanki oleju rzepakowego
    2 łyżeczki czarnej herbaty
    pół szklanki pokrojonych orzechów (włoskie, laskowe)
    400g suszonych owoców (morele, śliwki, daktyle, żurawina, figi)
    polewa: tabliczka mlecznej czekolady
    łyżka masła
    3 łyżki mleka


Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery

Ciasto herbaciane z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bakalie 1. Suszone owoce opłukać, osuszyć na ręczniku papierowym, a następnie bardzo drobno pokroić. Herbatę zalać dwiema szklankami wrzątku, parzyć przez 5 minut i przecedzić. Rozdrobnione owoce włożyć do miski, po czym zalać je naparem herbacianym. Mieszankę ostudzić i wstawić na noc do lodówki.
  • bakalie dodaj do msy 2. .Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia oraz sodą i dodawać do masy jajecznej na przemian z olejem. Owoce wraz z herbatą dołożyć do przygotowanego ciasta. Na koniec ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą.
  • przed pieczeniem 3. Formę do pieczenia (o śr.22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto. Piec ok.60 minut w 170 st. (do suchego patyczka). Wystudzić. Składniki na polewę połączyć, polać nią wystudzone ciasto. Wierzch udekorować orzechami włoskimi. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować