Ciasto Helenki

4.5 (161 ocen)

Przepis ze starego kajeciku mojej mamy. Idealny, lekki deser na upalne dni.

Składniki:

  • BISZKOPT:
    5 jajek
    1 szkl. cukru
    1/2 szkl. maki tortowej
    1/2 szkl. maki ziemniaczanej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    OWOCOWA PIANKA:
    0,5 l jogurtu naturalnego
    1/2 szkl. cukru pudru
    2 czerwone galaretki (najlepiej truskawkowe)
    parę łyżek dżemu truskawkowego
    truskawki

Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto helenki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1) Ubić pianę z białek na sztywno, dodać cukier, a gdy się rozpuści dodawać kolejno żółtka i miksować do powstania jednolitej masy. Dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, jednocześnie mieszając łyżką. Wylać na wyłożona pergaminem blachę. Piec w temp. 170*C przez około 25-30 min.
  • 2. Rozpuścić galaretki w 1/2 litra wody i ostudzić. 0,5 litra jogurtu zmiksować z cukrem pudrem, dodać do tego ostudzone, tężejące galaretki. i zmiksować.
  • 3. Biszkopt posmarować cienką warstwą dżemu. Poukładać umyte, obrane z szypułek truskawki i zalać jogurtem rozrobionym z galaretkami.
    Przechowywać w chłodnym miejscu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować