Ciasto Grzesiek

4.5 (147 ocen)

  • 30 min

Polecam moje ciasto ponieważ jest bardzo smaczne i szybko się go przyrządza!

  • 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jaj
    1 szklanka cukru
    3/4 szklanki mąki
    3 budynie waniliowe
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa I :
    1 masło
    1 czekolada gorzka
    1/2 szklanki mleka gorącego
    1 szklanka cukru pudru
    pół kieliszka wódki
    Masa II:
    1/2 litra śmietany kremówki 30% lub 36%
    2 bite śmietany
    1 śmietanka fix
    paczka wiórek kokosowych
    5 grześków
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto grzesiek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Ubić białka na piane z 6 jajek, do ubitej piany dodawać po trochu cukru i dokładać żółtka ciągle ubijając mikserem na sztywną pianę.Następnie dosypać mąkę, budynie i proszek do pieczenia wyrabiać lekko łyżką piec 180 stopni
    Masa I:
    Masło utrzeć z 1 szklaną cukru pudru.Czekoladę gorzką rozpuścić w pół szklance przegotowanego mleka.Rozpuszczoną czekoladę chwilę ostudzić i stopniowo dolewać do utartego masła, dodać kieliszek wódki chwilę ucierać mikserem.
    Masa II:
    Śmietanę chwilę ubijać (śmietana ma być lekko stężona po ubiciu), dalej ubijać dosypując śnieżki i fix jeszcze trochę wyrabiać żeby była masa była sztywna.Odkładamy mikser bierzemy łyżkę do masy wsypujemy wiórka kokosowe zostawiając trochę na na posypkę, wkruszamy 4 grześki (1 zostawiamy na posypkę) to lekko mieszamy.
    Biszkopt przekroić na pół.Pierwszą masę biszkoptu smarujemy masą I , na tą masę kładziemy masę II, przykrywamy to drugą połową biszkoptu. Wierzch smarujemy masą I i posypujemy wiórkami i grześkami .Smacznego !!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

3.84 (607 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto Euforia

To może cię zainteresować