Ciasto grysikowo-truskawkowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

smaki dzieciństwa połączone w jedno, aksamitne, delikatne ciasto z orzeźwiającym dodatkiem truskawek

  • 60 min

Składniki:

  • 1 litr mleka 3,2 %
    1 szklanka kaszy manny
    3/4 szklanki cukru
    opakowanie cukru wanilinowego
    2 tabliczki białej czekolady
    200g biszkopcików
    4 łyżki masła/roztopionej czekolady/masła orzechowego
    500 g truskawek
    2 galaretki truskawkowe

Ciasto grysikowo-truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopciki rozkruszyć na małe kawałeczki, wymieszać z roztopionym masłem/czekoladą/masłem orzechowym. Umieścić w okrągłej tortownicy o średnicy 24 cm. Dobrze ubić do dna, aby ciasteczkowy spód był zbity i zwarty.
  • 2. Mleko, cukier, cukier wanilinowy i czekolady połamane na kawałki umieścić w garnku i zagotować. Kiedy mieszanina się zagotuje - wsypać kaszę mannę i gotować ok 3-4 minuty aż do wyraźnego zgęstnienia masy. Jeszcze ciepłą masę wylać na ciasteczkowy spód.
  • 3. Truskawki umyć i odciąć szypułki. Truskawki wciskać w jeszcze ciepłą masę, tak aby połowa była zanurzona w masie, a połowa wystawała ponad masę. Przygotować galaretki zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odczekać do przechłodzenia galaretki i wylać ją na masę z truskawkami. Dobrze schłodzić w lodówce.

Porady

ciasto podawać bardzo dobrze schłodzone

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy