Ciasto grysikowe z porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Miękkie masło utrzeć wraz z cukrem na puszystą masę i pojedynczo dodawałam żółtka. Mąkę przesiać ze szczypta soli, proszkiem do pieczenia i budyniami czekoladowymi, po czym połączyć z masą jajeczną (ciasto ma konsystencję grubej kruszonki). Wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną z nich wylepić spód blachy (25/35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Formę wstawić do lodówki. Resztę ciasta zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na ok. 20 min.
2.Masa grysikowa:
Śmietanę zmiksować z kasz manną i budyniem waniliowym. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Dodać do śmietany i delikatnie wymieszać.
3.Przełożenie:
Porzeczki umyć, oczyścić z ogonków i wysuszyć. Masę grysikową wylać na schłodzony spód (ja wcześniej podpiekłam i wystudziłam spód), a na niej ułożyć owoce. Resztę ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczach na wierzch ciasta. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180*C i piec przez 50 min.
Komentarze