Ciasto grysikowe z porzeczką

0 (0 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • Ciasto:
    2 1/2 szklanki mąki
    30 dag cukru
    2 budynie czekoladowe
    25 dag masła lub margaryny
    5 żółtek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Masa grysikowa:
    5 białek
    33 dag cukru
    1/2 l gęstej, kwaśnej śmietany (użyłam 18%)
    1 opakowanie budyniu waniliowego
    12 dag kaszy manny
    1/2 kg obranych, czerwonych lub czarnych porzeczek (można użyć mrożonych)
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z owocami Desery Ciasto

Ciasto grysikowe z porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Miękkie masło utrzeć wraz z cukrem na puszystą masę i pojedynczo dodawałam żółtka. Mąkę przesiać ze szczypta soli, proszkiem do pieczenia i budyniami czekoladowymi, po czym połączyć z masą jajeczną (ciasto ma konsystencję grubej kruszonki). Wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną z nich wylepić spód blachy (25/35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Formę wstawić do lodówki. Resztę ciasta zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na ok. 20 min.
  • 2. Masa grysikowa:
    Śmietanę zmiksować z kasz manną i budyniem waniliowym. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Dodać do śmietany i delikatnie wymieszać.
  • 3. Przełożenie:
    Porzeczki umyć, oczyścić z ogonków i wysuszyć. Masę grysikową wylać na schłodzony spód (ja wcześniej podpiekłam i wystudziłam spód), a na niej ułożyć owoce. Resztę ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczach na wierzch ciasta. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180*C i piec przez 50 min.

Porady

Wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza manna Porzeczki Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować