Ciasto gruszkowo-imbirowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Aromatyczne i przypominające biszkopt ciasto z dodatkiem słodkich gruszek.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:


  • 270g mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    ½ łyżeczki sody oczyszczonej
    300g masła roślinnego
    4 jajka
    100g cukru pudru
    1½ łyżeczki imbiru
    6 twardych gruszek
    ½ opakowania cukru migdałowego

Ciasto gruszkowo-imbirowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszamy z proszkiem i sodą. W mikserem ucieramy na gładką masę masło z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy po jednym jajku. Przesiewamy sypkie składniki oraz dodajemy imbir.
  • 2. Gruszki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w plastry.
  • 3. Tortownicę smarujemy masłem. Masę przelewamy do tortownicy. Na wierzchu układamy świeże owoce i zasypujemy cukrem.
  • 4. Ciasto pieczemy w 180°C przez 50-60 minut, aż wierzch się zarumieni. Podajemy na ciepło z lodami (wybrałam tradycyjnie śmietankowe)

Porady

tortownica o średnicy 28cm

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy