Ciasto gruszkowe z nutą cynamonu

0 (0 ocen)

Piękny żółty kolor, w środku słodkie gruszki. Zapach pieczonego cynamonu przyciąga łasuchów.

Składniki:

  • na blaszkę keksówkę:
    4 gruszki
    łyżeczka cynamonu
    2 łyżki płynnego miodu
    5 łyżek mąki
    4 duże jajka
    3 łyżki cukru
    3 łyżki ziaren słonecznika
    łyżeczka proszku do pieczenia
    100 g roztopionego masła

Ciasto gruszkowe z nutą cynamonu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy je na sztywno z dodatkiem cukru. Dodajemy po 1 żółtku ubijamy chwilę. Dodajemy ziarna, mąkę wymieszaną z proszkiem i roztopione masło.
  • 2. Foremkę wykładamy folią aluminiową wylewamy połowę ciasta. Wstawiamy na 5 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C.
  • 3. Gruszki obieramy , kroimy w drobną kostkę. Obsypujemy cynamonem i miodem, dokładnie mieszamy.
  • 4. Na lekko podpieczone ciasto układamy połowę gruszek. Zalewamy resztą ciasta i na wierzchu układamy pozostałe gruszki.
  • 5. Pieczemy ok 40 minut , do tzw suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy w otwartym piekarniku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy