Ciasto gruszkowe z kaszą jaglaną

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Zdrowe ciasto z mega dawką witamin i minerałów. Smak gruszki, zapach miodu, chrupkość kaszy i orzechów - to same przyjemne doznania, jakich można doświadczyć podczas delektowania się tym deserem.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • • 1 szklanka kaszy jaglanej
    • 5 małych gruszek
    • 2 łyżki jagód goja (można użyć rodzynek lub żurawiny)
    • 2 łyżki orzechów włoskich
    • 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 2 łyżki miodu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto gruszkowe z kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Kaszę jaglaną zalać wrzącą wodą , odstawić na 5 minut, po czym odcedzić.
    • Gruszki obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce. Moje były bardzo miękkie i rozgniotłam je widelcem na miazgę.
    • Skropić sokiem z cytryny.
    • Połączyć razem kaszę, gruszki, bakalie, orzechy i siemię lniane. Dodać miód i dokładnie wymieszać.
    • Masę wlać do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch i odstawić na 30 minut.
    • Piec 40 minut w temp. 200 st.C.
    • Po upieczeniu odczekać godzinę, następnie wyjąć ciasto z blaszki. Kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu.

Porady

Zamiast siemienia lnianego można dodać 1 lub 2 jajka, wtedy będzie jeszcze pyszniejsze, ale ja celowo upiekłam bez jajek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Kasza jaglana Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować