Ciasto gruszkowa pokusa

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Rozpływa się w ustach, przepadają za nim domownicy.

Składniki:

  • ● 2 op. budyniu śmietankowego
    ● 3 szkl. mleka
    ● 1 kg gruszek
    ● 3 szkl. mąki
    ● 2 łyżki soku z cytryny
    ● jajko
    ● 2 żółtka
    ● kostka margaryny
    ● 3/4 szkl. cukru pudru + do posypania
    ● 2 łyżki śmietany
    ● łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto gruszkowa pokusa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, margaryny, żółtek, jajka, cukru, śmietany i proszku zagniatamy ciasto. Połowę schładzamy, a resztę rozwałkowujemy i wkładamy do tortownicy o śr. 24 cm.
  • 2. Budynie gotujemy na mleku. Gruszki obieramy i ścieramy na tarce. Skrapiamy sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Wykładamy na ciasto i zalewamy budyniem.
  • 3. Na budyń ścieramy na tarce schłodzone ciasto. Pieczemy ok. 45 minut w temp. 200 °C. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_05-2013

Komentarze

Podobne przepisy