CIASTO GÓRALKA NA MIODZIE

4.5 (173 ocen)

  • 1 godz. 30 min

ciasto pycha,na każdą okazję i bez okazji :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • CIASTO KRUCHE:
    6 szklanki mąki
    6 łyżek miodu
    1 i 1/4 szklanki cukru
    1 i 1/4 kostki margaryny
    2 jajka
    8 łyżek mleka
    3 łyżeczki sody
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    KREM:
    1/2 litra mleka
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego
    1 szklanka cukru
    1 kostka masła
    powidła śliwkowe
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Powidła Powidła śliwkowe

Ciasto góralka na miodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PRZYGOTOWANIE CIASTA:
    Wszystkie składniki na ciasto przesypujemy do miski i zagniatamy ciasto.Dzielimy na 4 części i każdą osobno pieczemy na złoty kolor ok 15-20 minut w 170*

    PRZYGOTOWANIE MASY:
    W 1/2 szklanki mleka rozrabiamy mąkę i budyń,pozostałe mleko zagotować.Ugotować budyń.Wystudzić.Masło utrzeć z cukrem pudrem i powoli dodajemy zimny budyń.Ciasta przekładamy kremem.W środek dajemy powidła.Wierzch polewamy polewą i dowolnie dekorujemy..
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Powidła śliwkowe Mąka Masa budyniowa Miód

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować