Ciasto francuskie z wiśniami

4.5 (170 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Jestem uczennicą. Przygotowuję proste potrawy pod czujnym okiem mamy. To smaczne ciasto takżenauczyła mnie robić mama.

Składniki:

  • ● 1 słoik drylowanych wiśni
    Ciasto: 1 szkl. kwaśnej śmietany 18-proc.
    ● 3 szkl. mąki
    ● 4 żółtka
    ● 1 margaryna
    ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
    Masa wiśniowa: kisiel w kolorze czerwonym
    ● 6-8 białek
    ● 1/2 szkl. cukru pudru.
    Masa budyniowa: mleko
    ● budyń śmietankowy
    ● margaryna
    ● sok z cytryny
    ● cukier puder
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto francuskie z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagniatamy gładkie ciasto
    i wkładamy do lodówki na 12
    godzin. Dzielimy na 6 części
    i rozwałkowujemy.
  • 2. Masa wiśniowa: z białek ubijamy
    sztywną pianę, pod koniec
    wsypujemy cukier i kisiel.
  • Ciasto francuskie z wiśniami 3. Dno formy wykładamy plackiem,
    smarujemy 1/3 masy
    i posypujemy 1/3 wiśni. Przykrywamy
    drugim plackiem i pieczemy
    ok. 30 minut w 180 °C. W ten
    sam sposób z pozostałych placków
    i masy przygotowujemy
    dwa kolejne ciasta.
  • 4. Gotujemy budyń (w mniejszej
    ilości mleka niż podano na
    opakowaniu), a gdy ostygnie,
    ucieramy z margaryną i łyżką
    soku z cytryny. Placki przekładamy
    masą budyniową i układamy
    jeden na drugim. Wierzch posypujemy
    cukrem pudrem.

Porady

● Latem wykorzystujemy dowolne świeże owoce, a poza sezonem– z puszki lub mrożone. ● Z jasnej masy budyniowej uzyskamy ciemną, jeśli dodamy 2 łyżki kakao lub czekolady.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_08-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować