Ciasto francuskie z porem

4.49 (145 ocen)

  • 25 min

Bardzo smaczna francuska przekąska:)

  • 25 min

Składniki:

  • Ciasto francuskie - 275 g
    Por - 1 szt.
    Masło - 20 g
    Śmietanka - 20 ml
    Cukier - 1 \ 3 łyżeczki
    Papryka pikantna w proszku
    sól
    Jajko - 1
    Woda - 100 ml
Wystaw ocenę:

4.49 (145 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Ciasto francuskie z porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pora pokroić w cienkie paseczki. wsypać do rondla.
  • 2. Następnie wlać wodę, dodać masło i cukier.
  • 3. Dusić na małym ogniu pod pokrywką przez 6-7 min.
  • 4. Dolać śmietankę, dusić przez 5 min.
  • 5. Piekarnik powinien być rozgrzany do 200 °C (jeżeli jest termoobieg - 180°C).
  • 6. Ciasto francuskie pokroić w kwadraty i pomazać jajkiem.
  • 7. Piec przez 15-20 min (upiec na złoty kolor).
  • 8. Duszone pory wyłożyć na ciastka.
    Można udekorować pokrojoną w kostkę papryką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować