Ciasto francuskie z masą cukiniową

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Z cukinii można przygotować wiele smacznych potraw także na słodko. Ja piekę bardzo proste do zrobienia, delikatne ciasto. Przepis mam od teściowej.

Składniki:

  • ● 2 op. ciasta francuskiego
    ● 1,5 kg cukinii
    ● 4-5 jajek
    ● 1 szkl. cukru
    ● cukier waniliowy
    ● 2 łyżki kaszy manny
    ● cukier puder

Ciasto francuskie z masą cukiniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię myjemy, osuszamy
    i obieramy. Usuwamy gniazdo
    nasienne. Miąższ ścieramy na
    tarce o dużych oczkach. Osączamy
    na sicie, a następnie odciskamy.
    Mieszamy z rozkłóconymi ajkami, cukrami
    i kaszą manną.
  • 2. Formę 23x31 cm wykładamy
    papierem do pieczenia.
    Spód wylepiamy arkuszem
    ciasta, formując
    2-3-cm brzegi. Wlewamy
    masę. Przykrywamy drugim
    ciastem i zlepiamy
    brzegi. Pieczemy godzinę
    w 180 °C. Wyjmujemy i studzimy.
    Wkładamy do lodówki.
    Przed podaniem oprószamy
    cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_05-2011

Komentarze

Podobne przepisy