• Ciasto francuskie z botwinką i jajkiem sadzonym

    Dodane przez: Jaga85

  • Chrupiące ciasto francuskie, sezonowa botwinka i rozpływające się żółtko w jajku sadzonym to rewelacyjne połączenie.

  • Składniki

    Składniki na 6 porcji:
    • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
    • 6 jajek,
    • Kilka kostek sera feta,
    • 2 ząbki czosnku,
    • Pęczek botwinki z małymi buraczkami,
    • Olej rzepakowy do smażenia,
    • Świeżo mielony kolorowy pieprz,
    • Sól do smaku,
    • Natka pietruszki do posypania,
    • Jajko do smarowania ciasta

  • Sposób przygotowania

    1.
    uformowane ciasto - krok 1

    Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na 6 równych części. W każdym powstałym prostokącie wykonujemy ramkę. Tak przygotowane porcje ciasta przekładamy na blaszkę do pieczenia i smarujemy jajkiem. Środek ciasta nakłuwamy widelcem. Blaszkę z uformowanym ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika. Całość pieczemy około 15 minut w 190°C do zrumienienia ciasta. Po wyjęciu, upieczone spody lekko studzimy, a między czasie przygotowujemy nadzienie.

    2.
    krojenie - krok 2

    Buraczki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Łodygi i liście botwinki kroimy na mniejsze części.

    3.
    smażenie botwinki - krok 3

    Na patelni umieszczamy niewielką ilość oleju rzepakowego. Na rozgrzany wrzucamy pokrojone składniki. Całość przysmażamy około 5 minut, tak by buraczki zmiękły. W trakcie smażenia dodajemy do nich przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku.

    4.
    nakładanie nadzienia - krok 4

    Gotową botwinkę wykładamy na upieczone porcje ciasta francuskiego. Na wierzchu wykładamy drobno pokrojony ser feta.

    5.
    smażenie jajek - krok 5

    Na oddzielnej patelni przygotowujemy jajka sadzone. Smażymy je na oleju rzepakowym. Gotowe wykładamy na botwinkę. Całość oprószamy pokrojoną natką pietruszki i podajemy.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    tania_kuchnia, w_kilka_chwil, sezonowe_przysmaki, ciasto francuskie, botwinka, olej rzepakowy, jajko sadzone, przepis_z_olejem_rzepakowym
  • Polecamy:

  • 3 komentarze
    • Gość
      2017-02-17T14:55:25+01:00 Guest (gość) IP: 46.171.*.*
      Nic specjalnego, zostało buraczków z tarty więc trzeba było cokolwiek zrobić żeby tylko mieć nowy przepis. Czy teraz mamy sezon na botwinkę ??? Uważam, że botwinka w połączeniu z jajkiem sadzonym i serem feta to niezbyt ciekawa propozycja i niekoniecznie smaczna.
    • Gość
      2017-02-17T16:03:13+01:00 gość (gość) IP: 89.161.*.*
      Sory taki mamy klimat.
    • Gość
      2017-02-17T19:00:36+01:00 agata (gość) IP: 31.134.*.*
      Bo u niektórych liczy się tylko ilość przepisów i żeby było kolorowo,a smak jest nieważny.

Dodane przez: Jaga85

Jaga85 1648

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2017-02-17T14:44:26+01:00


Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »