Ciasto "Familijna pychotka"

4.98 (179 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

To ciasto to mój osobisty faworyt wśród warstwowych, przekładanych ciast. Polecane na ważne uroczystości rodzinne. Bardzo pyszne.

Wilgotny czekoladowy biszkopt nasączony dodatkowo ponczem z nalewki z kremem budyniowym o smaku nutelli, cienka warstwa kwaśnego dżemu dla przełamania smaku i warstwa puszystej bitej śmietanki posypana tartą gorzką czekoladą.

Wbrew pozorom mało skomplikowany wypiek, polecany także osobom które pieką ciasta tylko od święta.
Dobrze podzielne prawie jak tortowe. Jednym słowem godne uwagi.

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto biszkoptowe:

    5 jajek
    1.5 szklanki mąki pszennej tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 płaska łyżeczka sody
    1 szklanka cukru +1/2 szklanki
    4 łyżki ciemnego kakao
    3/4 szklanki oleju
    1/2 szklanki wody

    Poncz:
    ½ szklanki dowolnej nalewki (wiśniowa, porzeczkowa, aroniowa)
    ½ szklanki przegotowanej wody

    Krem czekoladowy:
    ½ litra mleka 3,2%
    20 dag masła 82%
    2 torebki budyniu śmietankowego ( po 40 g)
    4 łyżki nutelli lub innego kremu czekoladowego
    1 żółtko
    3 łyżki cukru
    1 torebka cukru z prawdziwą wanilią Dr.Oetker

    Krem śmietanowy:
    400 ml śmietany kremówki
    2 pełne łyżki mleka w proszku
    3 łyżki cukru pudru
    2 łyżeczki żelatyny
    ¼ szklanki gorącej wody

    Dodatkowo:
    10 dag gorzkiej czekolady
    1 mały słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
    1 duża paczka herbatników maślanych
Wystaw ocenę:

4.98 (179 ocen)

Ciasto "familijna pychotka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: Olej, wodę, szklankę cukru oraz kakao umieścić w rondlu i zagotować, mieszając do rozpuszczenia się cukru, wystudzić.

    Białka jaj ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania 1/2 szklanki cukru, następnie dodać żółtka i ubić do otrzymania kremowej lśniącej pianki, wlać całą ostudzoną mieszankę kakaową i wymieszać mikserem na minimalnych obrotach.

    Mąkę przesiać z proszkiem i sodą dodać do masy i wymieszać szpatułką do połączenia tak aby nie naruszyć struktury piany.

    Wylać ciasto do wyłożonej pergaminem blachy-samo dno, boków nie natłuszczać- ja miałam o wym 27/39 cm. Piec 40 minut w temp 180*c-do suchego patyczka, studzić przy otwartych drzwiczkach. Po wystudzeniu całkiem zimne ciasto przekroić wzdłuż na 2 blaty.
  • 2. KREM CZEKOLADOWY:
    400 ml mleka przelać do rondelka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.
    W reszcie mleka rozrobić budynie i żółtko-dokładnie aby masa była jednolita. Wlać do gorącego gotującego się mleka, mieszać aż powstanie gęsty budyń.
    Zestawić z ognia. Wystudzić.
    Miękkie masło utrzeć na puch , następnie miksując dodawać po łyżce zimnego budyniu i nutellę, aż powstanie gęsty krem.
  • 3. KREM ŚMIETANOWY:
    Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, zostawić do wystudzenia.
    Dobrze schłodzoną kremówkę miksujemy na sztywną masę, pod koniec mieszamy z cukrem pudrem i mlekiem w proszku, wlewamy płynną żelatynę, ponownie miksujemy.
  • 4. PRZEŁOŻENIE CIASTA:
    Jeden blat biszkopta ponownie umieszczamy w foremce, nasączamy połową nalewki wymieszanej z wodą, wykładamy połowę kremu czekoladowego, przykrywamy biszkoptem , nasączamy resztą ponczu, smarujemy resztą kremu czekoladowego, układamy warstwę maślanych herbatników, smarujemy dżemem porzeczkowym, przykrywamy warstwą herbatników, wykładamy masę śmietanową.
    Posypujemy tartą gorzką czekoladą. Wstawiamy ciasto na całą noc do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Czarna porzeczka Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować