Ciasto Eweliny

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Nie miałam co zrobić z masłem orzechowym więc wymyśliłam, że zrobię jakieś ciasto i dodam je do masy. Strasznie się bałam czy będzie to jadalne, ale wyszło przepyszne :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    5 łyżeczek kakao

    Masa:
    400 ml mleka
    1 budyń śmietankowy
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki mąki
    250 g margaryny
    ok. 230 g masła orzechowego
    kilka kropel olejku migdałowego ( u mnie to było pół buteleczki)

    Polewa:
    60 g margaryny
    60 g cukru
    4 łyżki wody
    2 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto eweliny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, z dodatkiem połowy cukru. W osobnej misce ubijamy żółtka, z pozostałą częścią cukru, po czym dodajemy do piany i delikatnie mieszamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodajemy do masy i mieszamy. Na końcu dodajemy kakao. Gdy masa jest już gotowa, wylewamy ją na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez 30-40 minut.
    Biszkopta nie wyciągamy z piekarnika zaraz po upieczeniu, pozostawiamy go przy uchylonych drzwiczkach, aż do wystygnięcia. Kiedy to się stanie przecinamy biszkopt na pół/
  • 2. Z 400 ml mleka odlewamy pół szklanki, a resztę wlewamy do garnka, dodajemy cukier i zagotowujemy. Do szklanki z mlekiem wsypujemy budyń i 2 łyżeczki mąki. Dokładnie mieszamy, aby nie było grudek i dodajemy do gotującego się mleka, ciągle mieszając. Gdy zgęstnieje ściągamy z gazu i odstawiamy do wystygnięcia.
    Margarynę ucieramy z olejkiem migdałowym, kiedy jest już puszysta dodajemy masło orzechowe, a następnie po łyżce zimnego już budyniu (ciągle mieszając). Gotową masą smarujemy połówkę biszkoptu i przykrywamy drugą.
  • 3. Margarynę roztapiamy, dodajemy resztę składników i chwilkę mieszamy, gdy zgęstnieje odstawiamy do wystudzenia. Zimną polewą smarujemy wierzch ciasta i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Porady

Ja użyłam kupionego masła orzechowego, ale można je też zrobić samemu miksując orzeszki ziemne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować