Ciasto dyżurne

0 (0 ocen)

  • 10 min

Nie zawsze mam czas żeby robić jakieś wymyślne ciasta-a słodkie by się zjadło. Ten przepis jest szybki, prosty i pyszny.

  • 10 min

Składniki:

  • 4 jajka
    mąka - tyle ile ważą jajka
    cukier - tyle ile ważą jajka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    kostka margaryny
    owoce sezonowe

Ciasto dyżurne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ważymy jajka, następnie ważymy mąkę, później cukier - ilość tyle ile ważyły jajka. Np. jajka - 25 dag, to tyle samo mąki i tyle samo cukru.Dodajemy proszek do pieczenia i roztopioną margarynę. wszystko miksujemy i wylewamy do formy wyłożonej pergaminem. Na wierzch układamy owoce - u mnie teraz królują jabłka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. pół godziny - do momentu zrumienienia się góry ciasta.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

3.84 (623 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto Euforia