Ciasto dyniowo-miodowe

4.48 (153 ocen)

  • 60 min

Puszyste i wilgotne ciasto dyniowe z dodatkiem miodu - to jesienne ciasto z sezonowej dyni które co roku hoduję w swoim ogródku. Dzieci były zachwycone smakiem tego ciasta i nie tylko oni..polecam smakoszom dyniowych wypieków...

  • 60 min

Składniki:

  • 1 szklanka pure z dyni
    3/4 szklanki cukru
    1 szklanka oleju rzepakowego
    3 łyżki płynnego miodu
    otarta skórka z 1 pomarańczy
    ok 4 jajka ( waga w skorupkach 230 g)
    300 g mąki pszennej
    2 łyżeczki sody oczyszczonej

    lukier
    1 białko
    ok 150 g cukru pudru
    2 łyżki soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.48 (153 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto dyniowo-miodowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce wymieszać mąkę pszenną z sodą i otartą skórką z pomarańczy - odstawić. Pure utrzeć z żółtkami , dodać olej i miód oraz skórkę z pomarańczy - połączyć składniki wraz z suchymi. Białka ubić na sztywną pianę stopniowo dosypując cukier - wymieszać delikatnie z masą dyniową i wylać do formy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 2. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C termoobieg i piec ok 35 minut, po tym czasie sprawdzić patyczkiem czy niema śladu surowego ciasta - zostawić w uchylonym piekarniku do wystudzenia.
  • 3. lukier
    Do miski wbić białko dodać sok z cytryny oraz cukier puder i wymieszać na gładką masę - gdy lukier będzie zbyt rzadki dodać jeszcze cukru pudru a jak zbyt gęsty sok z cytryny.
  • 4. Ciasto pokroić na kawałki i polać lukrem - zostawić do stwardnienia lukru.
    można posypać złotym proszkiem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować