Ciasto dyniowe z kruszonką

0 (0 ocen)

No cóż została mi ostatnia dynia więc trzeba było coś z nią zrobić. Wypadło na bardzo aromatyczne ciasto "naszpikowane" orzechami

Składniki:

  • 1 i 3⁄4 szklanki mąki pszennej
    1 i 1⁄2 łyżeczki przyprawy do piernika
    1 łyżeczka sody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3⁄4 łyżeczki soli
    110g margaryny lub masła
    1 i 1⁄4 szklanki cukru
    3 jajka
    1 szklanka startej(na drobnych oczkach) dyni
    1 łyżeczka olejku waniliowego
    1/3 szklanki mleka
    3⁄4 szklanki dość grubo posiekanych orzechów włoskich

    Kruszonka:
    2⁄3 szklanki płatków owsianych górskich+ 2 łyżki
    1⁄2 szklanki mąki pszennej
    1⁄2 szklanki cukru
    1⁄2 łyżeczki cynamonu
    6 łyżek miękkiego masła
    1/4 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich

Ciasto dyniowe z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kruszonka 1. Piekarnik nagrzać do 170 st C. Blaszkę o wymiarach 22/22cm lekko natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia.
    Przygotowanie kruszonki: 2/3 szklanki płatków wymieszać z mąką, cynamonem i cukrem. Następnie dodać masło i całość dokładnie połączyć, aż powstanie kruszonka. Dosypać pozostałe 2 łyżki płatków i orzechy -lekko wymieszać. Odstawić .

  • ,,, 2. W misce wymieszać mąkę, przyprawę do piernika, sodę, proszek oraz sól. W osobnym naczyniu zmiksować na puszystą, jasną masę masło z cukrem, pojedynczo wbijać jajka. Następnie dodać dynię i wanilię. Stopniowo dosypywać suche składniki na przemian z mlekiem oraz orzechami. Dobrze wymieszać, aby powstała jednolita masa. Surowe ciasto przełożyć do foremki i posypać przygotowaną kruszonką. Piec około 45-50 minut, aż do tzw. suchego patyczka.

Komentarze

Podobne przepisy