Ciasto dyniowe z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzać do 170 st C. Blaszkę o wymiarach 22/22cm lekko natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia.
Przygotowanie kruszonki: 2/3 szklanki płatków wymieszać z mąką, cynamonem i cukrem. Następnie dodać masło i całość dokładnie połączyć, aż powstanie kruszonka. Dosypać pozostałe 2 łyżki płatków i orzechy -lekko wymieszać. Odstawić .
2.W misce wymieszać mąkę, przyprawę do piernika, sodę, proszek oraz sól. W osobnym naczyniu zmiksować na puszystą, jasną masę masło z cukrem, pojedynczo wbijać jajka. Następnie dodać dynię i wanilię. Stopniowo dosypywać suche składniki na przemian z mlekiem oraz orzechami. Dobrze wymieszać, aby powstała jednolita masa. Surowe ciasto przełożyć do foremki i posypać przygotowaną kruszonką. Piec około 45-50 minut, aż do tzw. suchego patyczka.
Komentarze