Ciasto dyniowe z kremem pomarańczowym

4.5 (160 ocen)

Długo szukałam przepisu na ciasto dyniowe. Ten dostałam od koleżanki, przepis na krem znalazłam w necie. I tak powstało pyszne ciasto, w którym zakochali się moi domownicy i nie tylko :D

Składniki:

  • Ciasto:
    • 2 szkl puree z dyni ( ugotowana lub upieczona dynia i dokładnie zmiksowana na gładką masę)
    • 4 jaja
    • ¾ szkl cukru
    • Szkl oleju
    • 2 szkl mąki
    • Łyżeczka sody
    • Szczypta soli
    • Łyżeczka proszku do pieczenia
    • Przyprawa do piernika ( dałam 40g)
    • Szkl siekanych orzechów ( dałam orzechy i migdały)
    • ½ szkl rodzynek (dałam żurawinę wcześniej namoczoną we wrzątku)


    Krem pomarańczowy:
    • 250 g serek mascarpone
    • 1 ½ łyżki cukru pudru
    • 2-3 łyżka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
    • 2 łyżki świeżo startej skórki z pomarańczy ( z całej pomarańczy)
    • Cukier waniliowy
    • Śmietan fix
    • 300 ml śmietany do ubijania (miałam 400ml)
    • szczypta mielonego cynamonu
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Puree

Ciasto dyniowe z kremem pomarańczowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać dynię, olej i przyprawę do piernika I dokładnie zmiksować. Białka ubić na sztywno. Do piany dodać masę z dynią idelikatnie wymieszać na przemian z mąką i resztą składników. Ciasto wlać do formy I piec w temp. ok 180’C przez około godzinę ( góra dół). Wystudzić ciasto i przekroić na dwa placki.
  • 2. Śmietanę ubić na sztywną pianę. Do miski włożyć serek mascarpone, dodać cukier waniliowy, zmiksować. Dodać sok i skórkę z pomarańczy, dokładnie połączyć. Masę połączyć z ubitą śmietaną i cynamonem.
  • 3. Gotową masą przełożyć ciasto i wierzch posypać szczyptą cynamonu. Ciasto schłodzić.

Porady

blacha 24x33

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować