Ciasto dyniowe bez jajek

4.47 (187 ocen)

  • Średni

Dla wszystkich smakoszów dyni. Przepis przysłała Henryka Ostrowska

  • Średni

Składniki:

  • - mąka pszenna: 1 kilogram
    - cukier: 25 dekagramów
    - Tłuszcz (pół na pół margaryny lub masła i oleju): 25 dekagramów
    - drożdże: 7 dekagramów
    - olejek migdałowy: 1 łyżeczka
    - dynia: 37 dekagramów
    - mleko: 1.5 szklanki
Wystaw ocenę:

4.47 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto dyniowe bez jajek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię obieramy, miąższ kroimy w kostkę i rozgotowujemy w szklance mleka na gładką masę. Drożdże mieszamy z pozostałym mlekiem i łyżeczką cukru i zostawiamy do wyrośnięcia.
  • 2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozczyn, cukier, olejek, roztopiony tłuszcz i dynię i wyrabiamy ciasto. Gdy wyrośnie, pieczemy 50 minut w 180 °C. Wierzch można posypać kruszonką
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

4.94 (175 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto dyniowe bez jajek

To może cię zainteresować