Ciasto dyniowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pyszne wilgotne ciasto, wspaniałe do popołudniowej kawy i herbatki.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 40 dkg dag miąższu z dyni
    2 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    4 jaja
    1/2 szklanki oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    2 łyżeczki przyprawy do piernika
    cukier puder do posypania
    1 łyżeczka kakao

Ciasto dyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto dyniowe 1. Jajka i cukier ubić mikserem. Następnie dodać mąkę, olej, proszek do pieczenia, sodę i przyprawę do piernika, kakao. Wszystko razem zmiksować, po czym dodać dynię startą na tarce o grubych oczkach i za pomocą łyżki wymieszać. Przełożyć do brytfanki wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką, wstawić do piekarnika w temp. 180 st.C na 50 minut.
    Po wyjęciu i ostudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem.
    Wymiary formy 20x42

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy