Ciasto dyniowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 50 min

Ciasto dzięki dyni ma bardzo ładny kolor, a do tego jest wilgotne i odpowiednio słodkie. Z pewnością idealny wypiek na jesienny czas.

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • 200 g masła
    210 g cukru
    1 opakowanie cukru wanilinowego (lub domowego z prawdziwą wanilią)
    1/4 przyprawy korzennej
    3 jajka
    250 g mąki
    2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    skórka z 1/2 cytryny
    125 g purée z dyni (u mnie hokkaido)
    szczypta soli

Ciasto dyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kawałek dyni włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 st.C. na około 40 minut. Następnie zmiksować na gładkie purée (razem ze skórką) lub miąższ wybrać łyżką i dopiero wtedy zmiksować.
  • 2. Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier zwykły i wanilinowy i wymieszać. Następnie zdjąć z ognia i dodać puré, żółtka oraz skórkę z cytryny i dokładnie wymieszać.
  • 3. Do miski przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Następnie wlać masę z rondelka i dokładnie wymieszać. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z resztą ciasta.
  • 4. Ciasto przelać do foremki keksowej (dużej) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą (można też użyć kaszy manny). Piec w rozgrzanym do 180 st.C piekarniku do suchego patyczka.

Porady

Polewę można zrobić z tabliczki białej czekolady z dodatkiem niewielkiej ilości mleka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy