Ciasto dzięki dyni ma bardzo ładny kolor, a do tego jest wilgotne i odpowiednio słodkie. Z pewnością idealny wypiek na jesienny czas.
1 godz. 50 min
Składniki:
200 g masła
210 g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego (lub domowego z prawdziwą wanilią)
1/4 przyprawy korzennej
3 jajka
250 g mąki
2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka z 1/2 cytryny
125 g purée z dyni (u mnie hokkaido)
szczypta soli
Ciasto dyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kawałek dyni włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 st.C. na około 40 minut. Następnie zmiksować na gładkie purée (razem ze skórką) lub miąższ wybrać łyżką i dopiero wtedy zmiksować.
2.Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier zwykły i wanilinowy i wymieszać. Następnie zdjąć z ognia i dodać puré, żółtka oraz skórkę z cytryny i dokładnie wymieszać.
3.Do miski przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Następnie wlać masę z rondelka i dokładnie wymieszać. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z resztą ciasta.
4.Ciasto przelać do foremki keksowej (dużej) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą (można też użyć kaszy manny). Piec w rozgrzanym do 180 st.C piekarniku do suchego patyczka.
Porady
Polewę można zrobić z tabliczki białej czekolady z dodatkiem niewielkiej ilości mleka.
Komentarze