Ciasto dyniowe

0 (0 ocen)

Łatwe i pyszne ciasto z dodatkiem dyni :) Szczególnie polecam podawanie z dodatkiem pomarańczowego jogurtu. Smakuje wyśmienicie :)

Składniki:

  • 210 g mąki
    120 g margaryny
    60 g cukru
    2 jajka
    60 g jogurtu naturalnego
    150 g puree z dyni*
    łyżeczka proszku do pieczenia

    jogurt naturalny
    starta skórka z pomarańczy

Ciasto dyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę miksujemy z cukrem, następnie dodajemy jajka, puree z dyni i jogurt cały czas miksując.

    Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.

    Ciasto wykładamy do wysmarowanej tłuszczem formy(użyłam tortownicy 18 cm).

    Pieczemy ok.40 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku (do suchego patyczka).

    Studzimy w piekarniku przy otwartych drzwiczkach.

    Podajemy z jogurtem wymieszanym ze skórką pomarańczową.

    Smacznego :)

Porady

* Puree z dyni przyrządzamy w następujący sposób. Dynie kroimy na niewielkie kawałki, oczyszczamy z pestek. Układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy i pieczemy przez godzinę w 180 stopniach. Po tym czasie obieramy ją ze skórki i miękki miąższ miksujemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy