Ciasto duńskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najlepiej upiec ciasta i uprażyć migdały dzień wcześniej.
Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni aż nabiorą złotawego koloru i staną się kruche.
2.Biszkopt:
Białka ubić z odrobina soli na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać porcjami cukier.
Kiedy będą dobrze ubite – dodawać po jednym żółtku miksując na najmniejszej szybkości.
Następnie dodać przesiane (!) mąki z proszkiem i powoli wymieszać. Natychmiast przełożyć do blaszki wyłożonej papierem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 0C.
Piec ok.. 30 min. aż wierzch się zrumieni a brzegi zaczną odstawać od boków blachy. Studzić w otwartym piekarniku.
3.Ciasto marchewkowe:
3 marchewki zetrzeć na średnich oczkach, a 1 na dużych.
Jajka ubijać z cukrem tak długo aż powstanie biała kremowa masa. Dodać olej, startą marchew, mąki z sodą i proszkiem do pieczenia.
Na końcu dodać aromat, cynamon i startą skórkę pomarańczową. Piec w blaszce wyłożonej papierem do „suchego patyczka” ok. 30 minut w 180 0C. Po ostudzeniu (najlepiej przez noc) przekroić na dwie części.
4.Następnego dnia ubić na sztywno śmietanę z cukrem i fixami i serkiem mascarpone
Połowę dżemu podgrzewać w rondelku aż zacznie bulgotać. Do gorącego wsypać galaretkę i dokładnie mieszać dopóki się nie rozpuści.
5.Kolejność układania :
* biszkopt (można nasączyć alkoholem z sokiem z pomarańczy)
* połowa dżemu
* migdały
* ciasto marchewkowe
* 1/3 ubitej śmietany
* migdały
* 2/3 bitej śmietany
* ciasto marchewkowe
* dżem z galaretką – ostudzony, ale jeszcze nie tężejący
* migdały
Ciasto przed podaniem chłodzić kilka godzin w lodówce.
Komentarze