Ciasto duńskie

4.5 (144 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Jestem fanką tego smakołyku z Piekarni pod Telegrafem z Kielc)uwielbiam je:)i oto one:)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki (na blachę 25 x 40) :

    biszkopt:
    6 jajka
    1 szkl mąki pszennej
    0,5 szkl. mąki ziemniaczanej
    0,5 szkl.cukru
    +ew. ½ łyżeczki proszku do pieczenia

    ciasto marchewkowe:
    2-2,5 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    2 ubite szklanki marchwi startej na tarce o średnich oczkach = 4 duże marchewki
    1 szklanka oleju
    4 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1łyżeczka sody oczyszczonej
    ½ łyżeczki cynamonu
    skórka starta z 1 pomarańczy
    aromat pomarańczowy

    masa:
    1op.serka mascarpone
    ¾ l śmietany 30%
    3 śmietan-fixy
    2 łyżki cukru pudru

    pozostałe:
    1 duży = ok. ½ kg słoik dżemu brzoskwiniowego
    ½ opakowania galaretki pomarańczowej
    30 dag płatków migdałowych

Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto duńskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najlepiej upiec ciasta i uprażyć migdały dzień wcześniej.
    Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni aż nabiorą złotawego koloru i staną się kruche.
  • 2. Biszkopt:
    Białka ubić z odrobina soli na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać porcjami cukier.
    Kiedy będą dobrze ubite – dodawać po jednym żółtku miksując na najmniejszej szybkości.
    Następnie dodać przesiane (!) mąki z proszkiem i powoli wymieszać. Natychmiast przełożyć do blaszki wyłożonej papierem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 0C.
    Piec ok.. 30 min. aż wierzch się zrumieni a brzegi zaczną odstawać od boków blachy. Studzić w otwartym piekarniku.
  • 3. Ciasto marchewkowe:
    3 marchewki zetrzeć na średnich oczkach, a 1 na dużych.
    Jajka ubijać z cukrem tak długo aż powstanie biała kremowa masa. Dodać olej, startą marchew, mąki z sodą i proszkiem do pieczenia.
    Na końcu dodać aromat, cynamon i startą skórkę pomarańczową. Piec w blaszce wyłożonej papierem do „suchego patyczka” ok. 30 minut w 180 0C. Po ostudzeniu (najlepiej przez noc) przekroić na dwie części.

  • 4. Następnego dnia ubić na sztywno śmietanę z cukrem i fixami i serkiem mascarpone
    Połowę dżemu podgrzewać w rondelku aż zacznie bulgotać. Do gorącego wsypać galaretkę i dokładnie mieszać dopóki się nie rozpuści.
  • 5. Kolejność układania :
    * biszkopt (można nasączyć alkoholem z sokiem z pomarańczy)
    * połowa dżemu
    * migdały
    * ciasto marchewkowe
    * 1/3 ubitej śmietany
    * migdały
    * 2/3 bitej śmietany
    * ciasto marchewkowe
    * dżem z galaretką – ostudzony, ale jeszcze nie tężejący
    * migdały

    Ciasto przed podaniem chłodzić kilka godzin w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować