Ciasto duńskie-2

0 (0 ocen)

  • 21 godz.

Ciasto doskonałe na drożdżówki, rogaliki, ślimaczki, sakiewki, paszteciki itp.

  • 21 godz.

Składniki:



  • SKŁADNIKI na dużą porcję ciasta duńskiego ; czas przygotowania 10 minut + czas chłodzenia 3-6-12 godzin + potrójny czas wałkowania



    300 ml letniego mleka
    3 łyżki mąki
    3 łyżki cukru
    25 g świeżych drożdży
    1 łyżeczka soli
    500 g mąki
    1 jajko
    zimne masło pokrojone w dużą kostkę
    mąka do podsypywania ciasta ok. 100 g




Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto duńskie-2 - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z cukrem, wlać połowę mleka i dodać 2 łyżki mąki, dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Odstawić na 10 minut, żeby urosły.
    Do malaksera przesiać mąkę, dodać sól, jajko, wlać resztę mleka, rozczyn drożdżowy, masło pokrojone w kostkę i wyrobić szybko ciasto.
    Ciasto jest dość lepkie i miękkie. Gotowe posypać mąką, schować do foliowego woreczka, zostawiając trochę luzu i schłodzić w lodówce 3 godziny.
  • 2. Po 3 godzinach wyjąć z woreczka ułożyć na stolnicy posypanej mąką i rozwałkować na duży prostokąt (40x60 cm), złożyć trzy razy, jak kopertę, schować ponownie do woreczka i schłodzić tym razem 6 godzin w lodówce. Powtórzyć etap wałkowania i składania, i pozostawić ciasto w lodówce na 12 godzin. Po trzech etapach, ciasto można zamrozić lub wykorzystać do przygotowania ciastek, drożdżówek, , wiatraczków itp.
    Smacznego :)

Porady

Ciasto duńskie tak mi przypadło do gustu, że postanowiłam tym razem, wykonać je niemal jak w podręczniku. Składniki i proporcje te same, ale istnieje mała różnica w przygotowaniu. Za pierwszym razem użyłam masła o temperaturze pokojowej, które zawinęłam w ciasto drożdżowe, a potem schładzałam w lodówce godzinę, wałkowałam i ponownie chłodziłam. Po 3 godzinach przygotowywałam drożdżówkę. Tym razem, wszystkie składniki oraz zimne masło pokrojone w kostkę, wymieszałam malakserem, zagniotłam szybko dość rzadkie ciasto i chłodziłam w lodówce(3 godziny + 6 godz.+ 12 godz.), a potem trzy razy składałam i wałkowałam. Obydwa ciasta są równie dobre, ale każde robione jest inną techniką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować