Ciasto Duńskie

4.5 (144 ocen)

  • 1 godz. 30 min

To ciasto robie od dawna i zawsze smakuje mojej rodzinie:)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • biszkopt z 4 jajek,
    ciasto marchewkowe:,
    mąka, 2 szkl
    cukier, 1 szkl
    marchew, 4 duże
    olej, 1 szkl
    jajka, 4 duże
    proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
    soda, 1 łyżeczka
    cynamon, 1 łyżeczka
    aromat pomarańczowy, kilka kropli
    Masa:,
    Śmietana 30%, 0,5 litra
    serek mascarpone, 1 op
    cukier puder, 2 łyżki
    śmietan fix, 2 szt
    dodatkowo migdały płatki, 20 dag
    dżem brzoskwiniowy, 2 słoiczki
    galaretka pomarańczowa, pół op
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto duńskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Upiec biszkopt z 4 jajek.

    2. Marchew zetrzeć na grubej tarce, jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać olej, ubijać, dodać marchew, mąkę z proszkiem, sodą i cynamonem, aromat i delikatnie wymieszać. Piec w temp 180" ok 45 min.

    3. Zimne ciasto marchewkowe przekroić na pół. Migdały uprażyć na suchej patelni, wystudzić,. Zimną śmietanę ubić, dodać śmietan fix i cukier puder i serek mascarpone. Jeden dżem zagotować i wsypać pół galaretki, mieszać do rozpuszczenia, wystudzić.

    4. Przełożenie ciasta:biszkopt, dżem, 1/3 migdałów, ciasto marchewkowe, połowa masy, 1/3 migdałów, reszta masy, ciasto marchewkowe, dżem z galaretką, reszta migdałów. Schłodzić kilka godzin i smacznego.

Porady

mozna udekorowac wedlog wlasnego uznania:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować