2 jajka
4 łyżki cukru
2 czubate łyżki mąki pszennej
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
Skórka otarta z cytryny
Pół łyżeczki proszku do pieczenia MASA
40 dag mrożonych truskawek
Pojemnik (200 g ) śmietany kremówki
Cukier waniliowy
8 dag cukru
Łyżeczka kakao
3 łyżeczki żelatyny oraz czekoladowe listki do dekoracji.
1.MASA
Żółtka z dwoma łyżkami gorącej wody utrzeć na puszystą masę.
ucierając, kolejno dodawać trzy łyżki cukru, szczyptę soli i skórkę z cytryny. Wszystko razem ucierać ,aż masa zgęstnieje.
Białka z łyżką cukru ubić na sztywną pianę i ostrożnie wymieszać z utartą masą.
Następnie dodać obydwie mąki z proszkiem do pieczenia i wszystko razem dokładnie wymieszać.
Ciasto rozsmarować na blaszce wyłożonej pergaminem i piec ok.15-20 minut w temp.200 stopni.
Upieczone ciasto przełożyć na ściereczkę i, przy jej pomocy zwinąć.Truskawki przełożyć do garnka wlać ćwierć szklanki wody i zagotować.
Dodać cukier oraz cukier waniliowy i dokładnie wymieszać.
Masę truskawkową przetrzeć przez sito, a następnie wymieszać z rozpuszczoną żelatyną i odstawić w chłodne miejsce.
Połowę kremówki ubić na sztywno i dodać do masy. Roladę rozwinąć ,posmarować ją 2/3 masy truskawkowej i zwinąć ponownie, Następnie, ostrym nożem, skośnie odciąć ćwierć rolady i przystawić ją do pozostałej część i ciasta.
Pozostałą śmietanę ubić na sztywno, wymieszać z resztą masy truskawkowej dodać kakao i posmarować nią całe ciasto.
Widelcem wyżłobić rowki na "pniu i konarze."
Na koniec "drzewo" udekorować czekoladowymi listkami.
Komentarze