Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką z keksówki

4.51 (155 ocen)

Uwielbiam ciasta drożdżowe z owocami :)

Składniki:

  • (na blaszkę keksówkę o wym.30x15 cm)

    1 i pół szklanki mąki pszennej
    50 g cukru
    pół szklanki mleka
    7 g suchych drożdży
    1 jajko
    60 g masła
    ok.10 śliwek

    kruszonka:

    pół szklanki mąki pszennej
    5 łyżek cukru
    60 g masła
Wystaw ocenę:

4.51 (155 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto drożdżowe Desery

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką z keksówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami. Dodać cukier,mleko,jajko i roztopione masło. Wszystko dokładnie wyrobić. Odstawić na 15 minut.
    Formę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto. Śliwki oczyścić z pestek i pokroić w ćwiartki. Ułożyć na cieście.
    W misce wymieszać palcami mąkę z masłem i cukrem. Kruszonką posypać śliwki. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut.
    Pod koniec sprawdzać drewnianym patyczkiem czy już jest suche.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować