Szybkie ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

4.5 (178 ocen)

  • 60 min

Szybkie ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką. Obowiązkowe w sezonie letnim!

  • 60 min

Składniki:

  • ( blacha 24 cm )
    CIASTO :
    * mąka - 450 g
    * cukier - 4,5 łyżki
    * woda - 4 łyżki
    * ciepłe mleko - 200 ml
    * świeże drożdże - 35 g
    * masło - 80 g
    * jajko - 1 szt
    KRUSZONKA :
    * mąka - 100 g
    * cukier - 60 g
    * masło - 60 g
    DODATKOWO :
    * śliwki - ok. 50
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Szybkie ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Drożdże zasypujemy 0,5 łyżki cukru i rozpuszczamy.

    Dodajemy wodę , ciepłe mleko i resztę cukru.

    Odstawiamy na ok. 10 minut.

    Dodajemy jajko , a następnie roztopione wcześniej i ostudzone masło ( letnie ).

    Dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto.

    Przekładamy do miski , przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut w ciepłe miejsce.
    W tym czasie oczyszczamy i usuwamy pestki ze śliwek.

    Blachę smarujemy masłem i obsypujemy odrobiną tartej bułki.

    Wykładamy na nią ciasto.

    Pokrywamy śliwkami ( środkiem do góry ).

    Ostawiamy w ciepłe miejsce na ok. 60 minut.

    KRUSZONKA :

    Składniki rozcieramy palcami dokładnie , tworząc kruszonkę.

    Wyrośnięte ciasto posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego na 190C piekarnika n ok.40 minut.

    Uwaga!

    Czas pieczenia zależy również od mocy i jakości piekarnika.

    Ciasto najlepiej sprawdzić po ok. 30-35 minutach patyczkiem i dostosować czas pieczenia do własnego urządzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować