Ciasto drożdżowe z węgierkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: do słoika wkładamy drożdże, jajka, cukier, sól i wlewamy mleko. Zakręcamy słoik i energicznie nim potrząsamy ok. 3 minut, aż składniki się
połącza. Chłodzimy 5 minut. Mąkę tortowa mieszamy z olejem, aromatem i rozczynem. Wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
2.Ze składników na kruszonkę wyrabiamy ciasto. Owijamy folia spożywczą i chłodzimy ok. 20 minut. Ze śliwek usuwamy pestki. Owoce kroimy w połówki.
3.Dno formy o wym. 20x30 cm wykładamy pergaminem. Połowę ciasta przekładamy do formy. Wykładamy 2/3 śliwek i resztę ciasta. Wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy starta kruszonka i układamy resztę śliwek. Pieczemy ok. 60 minut w 180 °C.
Komentarze