Ciasto drożdżowe z twarogiem i truskawkami

0 (0 ocen)

Puszyste drożdżowe ciasto z dodatkiem wilgotnego twarogu oraz truskawek. Dość szybkie w przygotowaniu , idealne do szklanki mleka czy kakao.

Składniki:

  • Tortownica 18cm
    Zaczyn:
    15g. świeżych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    szczypta soli
    1/2 szklanki letniej wody
    2-3 łyżki mąki pszennej
    Ciasto:
    300g. mąki pszennej
    3 jajka
    3 łyżki oleju rzepakowego
    3 łyżki cukru
    Twaróg:
    200g twarogu półtłustego
    2 jajka
    1 budyń śmietankowy
    2 łyżki cukru
    Dodatkowo:
    10-15 truskawek świeżych lub mrożonych
    cukier puder do oprószenia ciasta
    masło+bułka tarta do wysmarowania tortownicy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto drożdżowe z twarogiem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczyn:Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem i solą , wsypać mąkę , wymieszać.
    Zaczyn odstawić na 15 min do wyrośnięcia.
  • 2. Ciasto: do miski wsypać mąkę ,cukier ,wbić jajka , wlać zaczyn oraz olej.
    Wyroić gładkie elastyczne ciasto.
    Ciasto przełożyć to tortownicy wysmarowanej masłem z bułka tartą.
    Odstawić na 1 godz w ciepłe miejsce.
  • 3. Twaróg:Twaróg zmiksować z jajkami , budyniem i cukrem. ( można także utrzeć widelcem)
    Truskawki bez szypułek przekroić na pół lub pozostawić w całości.
  • 4. Na cieście drożdżowym rozsmarować twaróg , ułożyć truskawki ( jeśli używamy mrożonych nie rozmrażamy)
    Piec 60 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
    Pozostawić do wystudzenia , oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Truskawki Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować