Ciasto drożdżowe z truskawkami

0 (0 ocen)

Sezon na truskawki w pełni.Nie może zabraknąć przepysznego ciasta drożdżowego z truskawkami i kruszonką.

Składniki:

  • Składniki (w temperaturze pokojowej) :

    400g mąki pszennej
    40g świeżych drożdży
    1/2 szklanki mleka
    1/2 szklanki cukru
    100g masła
    3 jajka
    200g świeżych truskawek

    Składniki kruszonka :

    2 łyżki masła
    1 łyżka cukru pudru
    1 łyżka mąki

Ciasto drożdżowe z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie ciasta :

    Mleko lekko pogrzej. Dodaj pokruszone drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Wymieszaj składniki, przykryj ściereczką i odstaw rozczyn na 15 minut. Masło rozpuść w rondelku. Na stolnicę wysyp mąkę oraz resztę cukru. Zrób wgłębienie w mące i wlej rozczyn, masło oraz rozbełtane jajka. Dokładnie wyrób ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw ciasto do wyrośnięcia na 1 godzinę. Tortownicę wysmaruj masłem i posyp mąką. Ugnieć ciasto ponownie i włóż do formy. Odstaw do ponownego wyrośnięcia na 25-30 minut. Na górze ułóż pokrojone truskawki.
  • 2. Przygotowanie kruszonki :

    Rozpuść masło. Dodaj mąkę i cukier puder. Uformuj kulę i pokrusz na okruszki.

    Ciasto posyp kruszonką. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 40-45 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy