Ciasto drożdżowe z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie ciasta :
Mleko lekko pogrzej. Dodaj pokruszone drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Wymieszaj składniki, przykryj ściereczką i odstaw rozczyn na 15 minut. Masło rozpuść w rondelku. Na stolnicę wysyp mąkę oraz resztę cukru. Zrób wgłębienie w mące i wlej rozczyn, masło oraz rozbełtane jajka. Dokładnie wyrób ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw ciasto do wyrośnięcia na 1 godzinę. Tortownicę wysmaruj masłem i posyp mąką. Ugnieć ciasto ponownie i włóż do formy. Odstaw do ponownego wyrośnięcia na 25-30 minut. Na górze ułóż pokrojone truskawki.
2.Przygotowanie kruszonki :
Rozpuść masło. Dodaj mąkę i cukier puder. Uformuj kulę i pokrusz na okruszki.
Ciasto posyp kruszonką. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 40-45 minut.
Komentarze