Ciasto drożdżowe z serem i rodzynkami

4.5 (166 ocen)

Drożdżowe jak u babci, idealne ze szklanką mleka albo do filiżanki kawy :)

Składniki:

  • CIASTO:
    50 dag mąki pszennej + do podsypania
    3,5 dag drożdży
    ok. 2/3 szklanki letniego mleka
    7 dag cukru
    2 jajka
    0,5 łyżeczki soli
    0,5 łyżeczki cukru wanilinowego
    7 dag masła
    MASA SEROWA:
    25 dag białego sera
    3 dag masła
    1 jajko
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżeczka cukru wanilinowego
    7 dag cukru
    2 dag drobnych rodzynek
    DODATKOWO:
    masło do wysmarowania foremki
    1 łyżeczka mleka
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Ciasto drożdżowe z serem i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie ciasta 1. CIASTO:
    W dużym kubeczku drożdże roztarłam z częścią mleka i odebraną od całości łyżeczką cukru. Odstawiłam na kilka minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiałam do miski. W rondelku stopiłam masło. Jajka roztrzepałam w małej miseczce, niewielką ich ilość pozostawiłam do posmarowania wierzchu ciasta. Wyrośnięte drożdże dodałam do mąki wraz z pozostałymi składnikami.
    Wyrobiłam elastyczne, gładkie, nie lepiące się do dłoni ciasto, które przełożyłam do miski, nakryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia.
  • Przygotowanie masy serowej 2. MASA SEROWA:
    Ser rozkruszyłam, wymieszałam z miękkim masłem, żółtkiem, cukrem, cukrem wanilinowym i mąką. Lekko utarłam mikserem. Łyżką wymieszałam z ubitymi na sztywną pianę białkami i suchymi rodzynkami.
  • Formowanie ciasta 3. NASTĘPNIE:
    Standardową keksówkę wysmarowałam masłem. Wyrośnięte ciasto przebiłam i krótko wyrobiłam. Na podsypanej mąką stolicy rozwałkowałam prostokąt o takich wymiarach, żeby pasował do foremki. Na cieście rozsmarowałam masę serową, zwinęłam je w rulon i przełożyłam do blaszki. Wierzch ciasta posmarowałam zostawioną w tym celu odrobiną jajka, roztrzepaną z łyżeczką mleka. Ostrym nożem nacięłam wzdłuż aż do samego dna. Nakryłam ściereczką i ponownie odstawiłam do wyrośnięcia.
    Kiedy ciasto wypełniło keksówkę, wstawiłam je do nagrzanego piekarnika. Piekłam około 40 minut w temperaturze 160 stopni z termo obiegiem.
  • Ciasto po wyjęciu z blaszki 4. Ciasto wystudziłam w blaszce, a po wyjęciu oprószyłam cukrem pudrem.

Porady

Wszystkie składniki na ciasto i masę powinny mieć temperaturę pokojową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Rodzynki Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować