Ciasto drożdżowe z serem i budyniem

4.43 (200 ocen)

  • 60 min

Ciasto okazalo się hitem na parapetówce- szybko znikło z talerzy!

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    450 g mąki
    30 g świeżych drożdży
    125 ml mleka
    1/3 łyżeczki soli
    100 g masła
    1 jajko + 1 rozmącone do posmarowania ciasta
    70 g cukru

    Nadzienie:
    1 szkl. mleka
    1 torebka budyniu waniliowego (lub śmietankowego)
    250 g zmielonego białego sera
    70 g cukru
    20 g masła
    80 g ciemnych rodzynek

    Lukier:
    200 g cukru pudru
    3 łyżki soku cytrynowego (można pół na pół z wodą)
Wystaw ocenę:

4.43 (200 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto drożdżowe z serem i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę przesiać do miski , w środku zrobić wgłębienie , wlać do niego rozpuszczone w niewielkiej ilości ciepłego mleka drożdże i odrobinę cukru. Zostawić na 10-15 minut , aż drożdże „ruszą”.
    Następnie dodać utarte z resztą cukru jajko , pozostałe mleko i sól , wymieszać. Na koniec dodać rozpuszczone i ostudzone masło. Dobrze wyrobić. Jeżeli ciasto będzie zbyt luźne , dosypać mąki. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na godzinkę.
  • 2. Nadzienie:
    Z mleka i proszku budyniowego ugotować bardzo gęsty budyń.
    Zdjąć z palnika , dodać masło , cukier i ser , dobrze wymieszać , wsypać rodzynki.
  • 3. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 6 mm. Posmarować ostudzonym budyniem , zwinąć od dłuższej strony i pokroić ostrym nożem w plastry o grubości 1 i 1/2 cm.
    Ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze , lekko spłaszczyć i zostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut.

    Piec w temp. 180 st.C przez ok. 35 minut , na złotobrązowy kolor.
    Ostudzone ciasto posmarować lukrem.

Porady

Zdarzyło się że nie mialam rodzynek - równie dobrze smakowało posypane mrożonymi borówkami (przed pieczeniem)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować