ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

4.5 (197 ocen)

  • 60 min

Perełka wśród wiosennych smaków, obowiązkowo z duuuużą ilością kruszonki, pyszności ! :)

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto:
    300 gramów mąki pszennej
    40 gramów stopionego, schłodzonego masła
    0,5 szklanki ciepłego mleka
    35 gramów drożdży
    0,5 szklanki cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    2 żółtka
    około 700 gramów rabarbaru
    4 kopiaste łyżki cukru
    kruszonka:
    100 gramów miękkiego masła
    1 szklanka mąki pszennej
    0,5 szklanki cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto drożdżowe Desery

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar obieramy z włókien, kroimy na cienkie plasterki, zasypujemy cukrem, mieszamy, odstawiamy na godzinę.

    W ciepłym mleku rozprowadzamy drożdże z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką maki, odstawiamy w ciepłe miejsce by ruszyły.
    Mąkę przesiewamy z cukrami, dodajemy podrośnięty rozczyn, żółtka, zagniatamy jednolite ciasto. Kwadratową blaszkę o boku 24 cm smarujemy tłuszczem, wykładamy na nią ciasto, przykrywamy i odstawiamy do 30 minutowego wyrośnięcia.

    Z mąki, cukrów i masła zagniatamy kruszonkę, wkładamy do lodówki.

    Na podrośnięte ciasto układamy dokładnie odsączony na sitku rabarbar i posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką.
  • 2. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut.
    Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować