Ciasto drożdżowe z rabarbarem, dżemem wiśniowym i waniliową kruszonką

4.48 (149 ocen)

  • 2 godz.

To ciasto "chodziło" za mną od dawna, a kiedy pojawił się rabarbar to musiałam je upiec. Dziś zapraszam na moją wersję ciasta drożdżowego z rabarbarem oraz dodatkiem wiśniowego dżemu i waniliowej kruszonki. Deser jest delikatny i puszysty, przeplata słodką, waniliową oraz kwaskową nutę.

  • 2 godz.

Składniki:

  • CIASTO DROŻDŻOWE
    - 3 i 1/2 szklanki mąki
    - 130 g cukru
    - 1 szklanka mleka
    - 30 g świeżych drożdży
    - 3 jajka
    - 150 g masła
    - ziarenka wanilii
    - szczypta soli

    WSAD OWOCOWY
    - 400 g rabarbaru
    - 3/4 słoiczka dżemu wiśniowego
    - 1,5 łyżki cukru

    KRUSZONKA
    - 1 szklanka mąki
    - 0,5 szklanki cukru
    - 100 g miękkiego masła
    - ziarenka wanilii

    DODATKI
    - cukier puder (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

4.48 (149 ocen)

Ciasto drożdżowe z rabarbarem, dżemem wiśniowym i waniliową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Na początku przygotowujemy zaczyn, rozprowadzając drożdże w ciepłym mleku z dodatkiem 1 łyżeczki cukru oraz mąki. Zaczyn odstawiamy na około 20 minut, aby mógł "popracować" i odpowiednio urosnąć.
  • 2 2. Masło rozpuszczamy w rondelku, studzimy i przechodzimy do przygotowania ciasta. Mąkę mieszamy z cukrem i szczyptą soli, dodajemy jajka, ziarenka wanilii, ostudzone masło i mieszamy. Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy ciasto około 15 - 20 minut do momentu, aż zacznie odchodzić nam od rąk i pojawią się pęcherzyki powietrza. Ciasto jest dość rzadkie, dlatego do jego przygotowania warto użyć robota kuchennego.
  • 3 3. Ciasto po wyrobieniu przekładamy do blachy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Starajmy się rozprowadzić je równo na całej powierzchni, a brzegi blachy wykleić delikatnie ciastem ponad poziom całości. Blaszkę przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  • 4 4. Rabarbar parzymy wrzątkiem, obieramy i kroimy na około 1 cm kawałki, które mieszamy z 1,5 łyżki cukru i odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie odciskamy rabarbar z nadmiaru wody.
  • 5 5. Kolejny etap to przygotowanie kruszonki. Mąkę mieszamy z cukrem, dodajemy miękkie masło oraz ziarenka wanilii, energicznie zagniatamy i wstawiamy do lodówki dla odpowiedniego schłodzenia.
  • 6 6. Kiedy ciasto wyrośnie układamy na nim porcje dżemu wiśniowego*.

    * najlepszy będzie ten z kawałkami lub całymi owocami wiśni.
  • 7 7. Następnie na dżemie układamy kawałki odciśniętego z nadmiaru soku rabarbaru.
  • 8 8. Na koniec posypujemy całość schłodzoną w lodówce kruszonką i wstawiamy blaszkę* do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 50 minut. Ciasto po upieczeniu studzimy i dopiero przystępujemy do krojenia. Wierzch ciasta możemy oprószyć delikatnie cukrem pudrem. Życzę smacznego! :)

Porady

* blaszka 25 cm X 35 cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować