Ciasto drożdżowe z rabarbarem

0 (0 ocen)

Wiosną gdy pojawia się rabarbar, zawsze mam ochotę na takie ciasto.

Składniki:

  • 3 szkl mąki
    5 łyżek cukru
    1 cukier waniliowy
    80 g masła
    2 łyżki oleju
    3 żółtka
    1 szkl mleka
    40 g drożdży
    szczypta soli

    kilka łodyg rabarbaru
    1 łyżka cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego

    Kruszonka:
    100 g mąki
    50 g masła
    50 g cukru pudru
    1 łyżeczka cukru waniliowego

    Forma: 24 / 36 wyłożona papierem do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ciasto drożdżowe z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z łyżką cukru. Masło roztopić dodać olej. Żółtka utrzeć z resztą cukru i cukrem waniliowym.
  • 2. Do mąki dodać rozpuszczone drożdże i pozostałe składniki, wyrobić gładkie ciasto.
  • 3. Ciasto wyłożyć do formy i zostawić na kilka minut do podrośnięcia.
  • 4. Rabarbar obrać, pokroić i wymieszać z cukrami. Rozsypać na ciasto i lekko wcisnąć.
  • 5. Składniki kruszonki połączyć i w palcach rozkruszyć. Posypać ciasto i wstawić do piekarnika z temp. 175 stopni na 45 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować