CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM

4.5 (175 ocen)

  • 3 godz.

Rabarbar jest przez krótki czas.Korzystajmy więc z tego kwaśnego i zdrowego warzywa. Ciasto drożdżowe jest ciastem, które smakuje chyba wszystkim.Długo zachowuje świeżość, pachnie cudownie i można do niego dodawać dowolne sezonowe owoce.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Składniki na ciasto:

    4 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka mleka ( 250 ml )
    1 szklanka cukru ( 250 ml )
    200 g masła
    4 jaja
    cukier waniliowy
    50 g drożdży
    parę kropli zapachu waniliowego


    Składniki na kruszonkę:

    150 g mąki pszennej
    50 g cukru
    125 g masła

    oraz

    5-7 łodyg rabarbaru
    2 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto drożdżowe Desery

Ciasto drożdżowe z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • drożdże 1. Drożdże rozkruszyłam do miski.
  • rozczyn z drożdży 2. Zalałam je ciepłym mlekiem z dodatkiem łyżeczki cukru i łyżką mąki.
    Wymieszałam, przykryłam i odstawiłam do wyrośnięcia na około godzinę.
  • drożdże mąka 3. Przelałam rozczyn do miski w której wyrabiałam ciasto.
    Wsypałam mąkę.
  • jajka 4. Wbiłam jajka.
  • cukier 5. Cały czas miksując wsypywałam cukier i cukier waniliowy.
  • masło 6. Wlałam rozpuszczone ale zimne masło i zapach waniliowy.
  • wyrabianie ciasta 7. Ciasto wyrabiałam około 15 minut, aby wtłoczyć w nie jak najwięcej powietrza.Nie ma potrzeby dosypywać więcej mąki.
    Będzie rzadkie, najlepiej więc używać miksera.
  • wyrastanie ciasta 8. Odstawiłam ciasto w ciepłe miejsce na około godzinę.
  • rabarbar 9. W międzyczasie umyłam rabarbar.
    Pokroiłam go na małe kawałki i zasypałam cukrem.
  • kruszonka 10. Przygotowałam też kruszonkę.
    Do miski wsypałam mąkę.
    Dodałam cukier i masło.
    Ucierałam w mikserze aż powstały charakterystyczne grudki.
  • ciasto blacha 11. Blachę o wymiarach 25/35 cm wysmarowałam masłem.
    Można użyć oczywiście papieru do pieczenia.
    Wlałam na nią ciasto.
    Na ciasto wyłożyłam rabarbar.
    Można powtykać go głębiej.
    Jeśli macie czas - ciasto może jeszcze postać aby urosło.
  • kruszonka blacha 12. Posypałam wszystko przygotowaną wcześniej kruszonką.

  • ciasto drożdżowe z rabarbarem 13. Wstawiłam ciasto do nagrzanego wcześniej piekarnika do 180 stopni na około 50 minut.

  • ciasto drożdżowe z rabarbarem 14. Ciasto może wyrosnąć nierówno.Może być pofalowane.
    Zazwyczaj mniej owoców jest na bokach.
    Możecie po wystudzeniu posypać je cukrem pudrem.
    Smacznego!

Porady

Podczas gdy ciasto rośnie, nie powinno być w pomieszczeniu przeciągów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować