Ciasto drożdżowe z porzeczkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Króluje na moim stole. Jest szybkie do zrobienia.

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 10 dag drożdży
    ● 1 szkl. cukru
    ● 3 łyżeczki cukru waniliowego
    ● 4 jajka
    ● 1 szkl. oleju
    ● 3/4 szkl. mleka
    ● 4 szkl. mąki pszennej
    ● 1/2 łyżeczki soli
    Oraz: po 25 dag czerwonej i czarnej porzeczki
    ● tłuszcz i bułka tarta do formy
    ● żółtko do posmarowania ciasta

Ciasto drożdżowe z porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: składniki wg podanej kolejności wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką kuchenną i odstawiamy na 4 godziny w ciepłe miejsce.
  • 2. Ciasto wyrabiamy łyżką. Foremkę (25x36 cm) natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą. Wkładamy ciasto, smarujemy żółtkiem.
  • 3. Owoce myjemy, osuszamy i układamy na cieście. Pieczemy 50 minut w 180 °C.

Porady

RADY Moniki Gorowej Po upieczeniu gorące ciasto możemy posypać cukrem cynamonowym – będzie aromatyczne.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_06-2014

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Drożdżowe ślimaczki z porzeczkami